EK 2012, Kledingsponsors. [INFOGRAPHIC]

Kledingsponsors

Voetbal is big business. En voetballers zijn meer dan de 22 mannetjes in het veld die af en toe de bal schoppen. Voetballers zijn reclamezuilen. Grote kledingmerken staan te dringen om de kleding van de nationale teams te sponsoren.

Niet alleen de landen, ook de vereniging van voetbalunies wordt gesponsord. De kledingmerken weten daarnaast ook nog individuele spelers aan zich te binden. De voetballers dragen dan weer de gesponsorde schoenen, figureren in reclames en staan op allerlei andere mediadragers, van voetbalplaatjes tot posters.

De feiten

Er zijn vier merken die kledingsponsor zijn van de aan het EK 2012 deelnemende landen. Dit zijn Adidas, Nike, Puma en Umbro. Hierbij kan een kleine opmerking worden geplaatst, namelijk  Umbro is sinds 2008 onderdeel van Nike.

De UEFA wordt gesponsord door Adidas. Dat is te zien op de boarding en ook de scheidsrechters lopen in de driestrepige kleding.

  • Adidas sponsort Denemarken, Duitsland, Griekenland, Oekraïne, Spanje en Rusland.
  • Nike sponsort Frankrijk, Kroatië, Nederland, Polen en Portugal
  • Puma sponsort Italië en Tsjechië
  • Umbro sponsort Engeland, Ierland en Zweden.

De Nederlandse spelers Robben en Van Persie worden gesponsord door Adidas, dus dragen ze tijdens de wedstrijd schoenen met drie strepen en op het shirt en broek een swoosh.

Infographic

Hieronder een infographic, ach ja, laat ik het zo noemen. Er zit niet echt een leesstructuur in, maar wel plaatjes, kaders, logo’s en vlaggetjes. En dit alles heb ik weer gecombineerd met nummertjes en een uit logo’s opgebouwd staafdiagram. In deze infographic staan de kledingsponsors bij de landen die ze sponsoren en andersom.

De kledingsponsors van de aan het EK 2012 deelnemende teams.

Leave a Reply

Skip to content