Patent van Apple om smartphones uit te zetten op basis van locatie

Apple heeft een patent op het laten slapen van smartphones bij het betreden van een gebied. Handig voor concertzalen waar de dirigent niet wil worden afgeleid en ook goed te gebruiken om bij tentamens er zeker van te zijn dat niemand zijn telefoon gebruikt.

Stel je voor dat je een ruimte inloopt en dat je een foto of video wil maken en dat dat niet kan. Of erger, je smartphone gaat op standby en is ineens nutteloos. Ongetwijfeld is er een aantal landen dat hoopt deze techniek snel wordt toegepast in smartphones. Mashable legt het patent uit.

Reclame voor de concurrent

Alhoewel ik me kan voorstellen dat het handig kan zijn, zet ik toch mijn vraagtekens bij het toepassen ervan. De nadelen overschaduwen in dit geval de voordelen.
Wie koopt er een toestel dat in bepaalde gebieden niet kan worden gebruikt? Het lijkt me een goede manier om smartphones van de concurrent te pushen.

Beeld

Hieronder de Apple-commercial uit 1984, Daaronder de samenvatting van het patent.

Uit de commercial: “Today, we celebrate the first glorious anniversary of the Information Purification Directives. We have created, for the first time in all history, a garden of pure ideology – where each worker may bloom, secure from the pests purveying contradictory truths. Our Unification of Thoughts is more powerful a weapon than any fleet or army on earth. We are one people, with one will, one resolve, one cause. Our enemies shall talk themselves to death, and we will bury them with their own confusion. We shall prevail!”

Samenvatting van het patent

“Apparatus and methods for changing one or more functional or operational aspects of a wireless device, such as upon the occurrence of a certain event. In one embodiment, the event comprises detecting that the wireless device is within range of one or more other devices. In another variant, the event comprises the wireless device associating with a certain access point. In this manner, various aspects of device functionality may be enabled or restricted (device “policies”). This policy enforcement capability is useful for a variety of reasons, including for example to disable noise and/or light emanating from wireless devices (such as at a movie theater), for preventing wireless devices from communicating with other wireless devices (such as in academic settings), and for forcing certain electronic devices to enter “sleep mode” when entering a sensitive area.”

Via

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: