Het tweede scherm. Of is dat het eerste scherm?

In Engeland is er een onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop TV profiteert van een tweede scherm. De dataverzamelmethode is interessant, zo is er oa ruim 700 uur gefilmd in 23 huishoudens en is het opgenomen gedrag geanalyseerd. Opvallend is dat er wordt gesproken over multi-screening, wat volgens mij een betere omschrijving is dan second screen.

Het tweede scherm is hard bezig een vaste plek te veroveren in de Nederlandse huiskamer. Bij sportwedstrijden kan er worden gekeken naar de extra informatie over spelers (oa Voetbal), het virtuele klassement (oa Tour de France), er kan worden meegespeeld (The Voice of Holland, The price is right), extra informatie bij fragmenten worden verkregen (Zomergasten) en kan er worden gestemd (verkiezingsdebat).

Filters op social media

De TV bij mij in huis staat de laatste jaren niet meer zo regelmatig aan. Inmiddels staat de TV in een kast en is de TV het grootste gedeelte van de tijd uit het zicht. Dit wil niet zeggen dat ik geen programma’s meer kijk. De terugkijkwebsites zoals Uitzendinggemist, RTLXL en websites van programma’s zelf zenden het uit op het moment dat ik het wil. Via allerlei filters op social media krijg ik dan mee wat ik wel en niet hoef te kijken. Deze mediaconsumptie gaat via een PC, tablet of smartphone.

Zelf kiezen wat er wordt gekeken

Mijn kinderen vinden TV niet zo leuk, want “We willen zelf kiezen wat we kijken.” Op een tablet kan dat. Ik heb er filmpjes opgezet en ze weten de weg feilloos te vinden naar Youtube. Om ze het makkelijk te maken heb ik op deze blog ook een startpagina voor ze gemaakt. Als zij vragen om er iets bij op te zetten, dan doe ik dat. Zo hebben ze een eigen portal en kunnen ze zelf kiezen wat ze willen zien. Zij gebruiken geen tweede scherm, voor hen is het gewoon een scherm en hebben ze de controle over wat ze nu kijken en straks willen kijken. Tot het moment dat het genoeg is en ze weer buiten gaan spelen, puzzels maken of gaan tekenen.

Multi-screening

Is het tweede scherm wel een tweede scherm? Niet altijd, het tweede scherm is vaak het eerste scherm. Dat wat op TV wordt uitgezonden is dan verworden tot gekleurd en bewegend behang met geluid. De term multi-screening is daarbij een uitstekende omschrijving. Dit wordt gedefinieerd als: “TV kijken en tegelijkertijd gebruik maken van een aan internet verbond device, zoals laptop, smartphone of tablet.

Bevindingen uit het onderzoek

Het onderzoek waar ik deze post mee begon is interessant. Er wordt meer TV-gekeken door multi-screeners. Uit het onderzoek van Thinkbox komen de volgende bevindingen:

  • Multi-screening houdt kijkers vast tijdens reclameblokken
  • Multi-screening zorgt ervoor dat er langer TV wordt gekeken
  • Multi-screening had geen invloed op advertentieherkenning
  • Multi-screening zorgt voor een betere binding met TV
  • Multi-screening zorgt voor meer gezamenlijk televisiekijken
  • Multi-screening hoort thuis in de woonkamer

We hebben altijd al gemultitaskt voor de TV, maar kunnen nu zelf kiezen wat we direct willen zien. Multi-screening is daarmee interessant voor zowel de multiscreener als omroepen en programmamakers.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: