Meer chocolade, meer Nobelprijzen

In landen waar meer chocolade wordt gegeten, zijn er meer Nobelprijswinnaars. Deze opmerkelijke correlatie leidt tot de conclusie dat je slimmer wordt van het eten van chocolade. Een correlatie is echter geen causaal verband, dus of je echt slimmer wordt van chocolade is nog maar de vraag.

In het onderzoek is de chocoladeconsumptie in kilo’s per jaar per hoofd van de bevolking afgezet tegen het aantal Nobelprijswinnaars per tien miljoen inwoners. Zwitsers eten het meeste chocola en kunnen ook het vaakst naar Zweden om de prijs op te halen. De grote uitzondering in dit onderzoek is Zweden. Daar eten ze weinig chocola, en zijn er veel winnaars van Nobelprijzen. Een verklaring hiervoor is er niet, misschien dat de Zweedse prijs leidt tot een voorkeur voor Zweedse onderzoekers.

Of dit onderzoek helemaal onafhankelijk en objectief is uitgevoerd weet ik niet. De uitkomsten zijn reden genoeg om chocolade te eten.

Winnaars van een Nobelprijs en consumptie van chocolade. Er is een correlatie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: