Wachtwoord werkte niet meer

Logo van WordPressOveral zijn wachtwoorden voor nodig. En niet zomaar wachtwoorden, heel veel verschillende wachtwoorden. Met kleine letters, hoofdletters, cijfers of andere tekens. Soms, ineens werkt een wachtwoord niet meer. Bij een zelfgehost WordPress-blog is dat op te lossen als je de gebruikersnaam nog weet.

Wachtwoorden

Elke website, webshop, app, store, programma, newsroom, social mediaaccount heeft een wachtwoord nodig. Dit zorgt ervoor dat anderen niet zomaar in jouw spullen kunnen gaan rondstruinen. De meestgebruikte wachtwoorden heb ik al eens geblogd.

Het is niet meer te doen om de naam van je hond voor elk wachtwoord te gebruiken. De grote vraag is of je hond wel luistert naar namen als

Vierkant haakje sluiten, hoofdletter J, vraagteken, komma, accolade sluiten, één, kleine letter x, vierkant haakje sluiten, streepje, apostrof, dollarteken, en-teken, vierenveertig.  (]J/?,}1x]|’$&44)

Dit wachtwoord is trouwens gemaakt met een wachtwoordengenerator. Ik denk dat een hond beter luistert naar korte namen. Dus om je hond nou naar je wachtwoord te vernoemen is niet alleen onhandig het is ook niet vol te houden. Elk jaar of misschien wel vaker krijgt je hond weer een nieuwe naam. Hou het dan maar op Diesel, Lara en Max.

Wachtwoord vergeten?

De meest aangeklikte link op een inlogscherm is “lost your password?” of “wachtwoord vergeten?” Meestal wordt er dan na het invoeren van een paar gegevens en een antwoord op de geheime vraag die twaalf jaar geleden is ingesteld een mail gestuurd met de instructies om het wachtwoord te resetten.

Bij een van de blogs die ik beheer werkte het wachtwoord niet meer. En dat was raar, want ik had het net veranderd en gebruikte het gelijk om in te loggen. Het klikken op de “wachtwoord vergeten”-link werkte niet. Er werd geen mail gestuurd. Zelfs niet nadat ik twaalf keer achter elkaar op die link had geklikt en keurig de goede gebruikersnaam invulde. En als iets niet werkt, zoals ik wil dat het werkt is er een probleem. Gelukkig zijn er dan manieren om toch het wachtwoord te resetten.

Wachtwoord resetten

Het ging om een WordPress blog, op het WordPress-forum vond ik een code die ik in een php-formaat moest toevoegen. Het enige wat nog wel bekend moest zijn, was de gebruikersnaam. De toe te voegen code staat hier op het WordPress-forum. Kopieer deze code in een leeg Notepad-document en sla het op als emergency.php. Via FTP kwam ik in de map waar het bestand naar toe moest worden gekopieerd en warempel, het werkte direct.

Vervolgens heb ik het wachtwoord gereset en het bestand met de betreffende code weer verwijderd. Het is een uitstekende oplossing.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: