Wat weet Google van jou?

De NSA en FBI verzamelen privégegegevens van klanten van grote internetbedrijven zoals Google. Dit wordt gedaan onder de naam PRISM. Google weet veel. Niet alleen worden webpagina’s geindexeerd, ook andere data wordt verzameld. Zo weet Google van veel modems en routers de locatie en zijn er profielen van Google-gebruikers. Dit wordt opgeslagen op basis van onder andere het ip-nummer, computernummer en accounts die bijna iedereen bij Google heeft.

Google is meer dan een zoekmachine

Google is meer dan alleen een zoekmachine, ook onder andere Gmail, Picasa en Youtube zijn diensten van Google. En dat is nog maar een kleine greep uit het hele assortiment. Google denkt dat ik een man ben van tussen de 25 en 34 jaar. Dat is een inkoppertje voor Google. Ik heb al jaren een Gmail-account en daarvoor heb ik mijn geboortedatum en geslacht moeten invullen. En ook via Google+ is er het een en ander te achterhalen.

Niet altijd ben ik ingelogd in Google. Ook dan is er een profiel van de gebruikers van mijn computers, tablets, smartphones en laptops. Inderdaad, ik ben niet de enige die deze apparaten gebruikt. Ook mijn kinderen en mijn vrouw gebruiken dezelfde apparaten. Dit levert een interessant beeld op

Google maakt profielen

Dit profiel wordt gebruikt bij het toespitsen van advertenties op mij als individuele gebruiker. De advertenties worden relevanter voor mij en dat betekent dat de advertentiewaarde voor de adverteerder hoger wordt. De advertentie wordt immers onder de aandacht gebracht die waarschijnlijk is geïnteresseerd in dat product of die dienst.

Hieronder staat een overzicht van mijn niet ingelogde profiel, daaronder een overzicht van mijn interesses volgens Google. En vervolgens staat er een overzicht van mijn ingelogde profiel en de interesses die daarbij horen.

Googleprofiel, niet ingelogd
Googleprofiel, niet ingelogd

En dit profiel is gebaseerd op de volgende interesses die allemaal zijn gebaseerd op de bekeken films op YouTube:

    Googleprofiel (niet ingelogd) is gebaseerd op deze interesses.
Googleprofiel (niet ingelogd) is gebaseerd op deze interesses.

Ingelogd met Google-account

Als ik inlog dan verandert het een en ander. Op mijn account is op meerdere apparaten ingelogd. Op een PC, smartphone en tablet. En deze worden allemaal door meerdere gebruikers, het hele gezin, gebruikt om te internetten, films te kijken op YouTube, te bloggen en spelletjes te spelen.

Google profiel, ingelogd
Google profiel, ingelogd

Dit profiel is gebaseerd op de onderstaande interesses:

Googleprofiel (ingelogd) is gebaseerd op deze interesses.
Googleprofiel (ingelogd) is gebaseerd op deze interesses.

Bij het ingelogde Google-profiel zijn meer interesses te zien dan bij het niet ingelogde profiel. De meeste interesses kan ik goed plaatsen, echter waarom dierenvoer erbij staat is een groot raadsel. Ik heb geen huisdieren, en volgens mij zoeken we hier ook nooit naar. Toch staat ergens in mijn cookies dat er naar is gezocht. Een dag na het voorbereiden van deze blogpost keek ik nog een keer, en niet alleen was de instelling ineens Nederlands, mijn interesses waren ook veranderd.

Googleprofiel, ingelogd gebaseerd op
Googleprofiel, ingelogd gebaseerd op

Google houdt dus continu een profiel bij, gebaseerd op het meest recente online gedrag. Als ik nu twee uur lang ga Googlen naar bomen, dan verschijnen er vlak daarna waarschijnlijk voornamelijk advertenties over bomen en aanverwante producten en diensten.
Via de Add-knop is het mogelijk om meer interesses toe te voegen. Ik ben dat niet van plan en zag dat ik niet overal geopt-out was.

Opt-out

Google opt out
Google opt-out

Het uitschrijven, opt-out, waarmee advertenties niet meer worden getoond op basis van online gedrag is snel te doen. Er verschijnt dan een pop-up met de uitleg wat het betekent. Zo zie je na opt-out nog steeds advertenties, maar zijn die minder relevant. Advertenties zijn niet gebaseerd op mijn interesses en mogelijk verschijnen ze in een andere taal.

Cookies die bij mij op mijn PC worden opgeslagen worden na elke keer afsluiten van de browser weggegooid (inclusief flash-cookies). Cookies die worden opgeslagen op tablet en smartphone verwijder ik regelmatig. Dit betekent dat ik vaak opnieuw moet inloggen en hierdoor ook heel goed al mijn wachtwoorden kan onthouden.

Op mijn werk weet Google niet zo goed wat voor advertenties getoond moeten worden. Als ik dan inlog, doe ik dat met Nederlandse pc-instellingen, Engelse browserinstellingen en via een Duitse server. Zelfs als ik ben ingelogd krijg ik zoekresultaten in drie talen te zien. Advertenties zie ik niet allemaal.

Kijk zelf wat jouw profiel is volgens Google

Kijk wat jouw advertentievoorkeuren zijn. Ik ben benieuwd of er opvallende gegevens bij staan. Laat het me weten via de reacties hieronder.

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: