Zwemles voor de dame (4 jaar)

De planning was dat ze op haar vijfde op zwemles zou gaan. Ze droomt van zwemles en haar doel is eerder dan haar vijfde verjaardag op zwemles te mogen Ze is nu vier en mag na haar eerste proefles de eerste groep overslaan. 

Vier weken elke dag in het zwembad gaven haar vertrouwen in haar eigen kunnen. Als ze zelf in het water durft te springen en met haar hoofd onder water gaat, mag ze op zwemles. Zelfs voor haar vijfde verjaardag.

Binnen anderhalve dag was voorzichtig naar papa of mama toespringen geëvolueerd naar een aanloop, sprong en bommetje. Vergezeld van de oerkreten BOM-ME-TJE. De eerste hobbel die haar scheidde van zwemles was genomen. Nu nog onder water.

Haar broer doet de verschillende zwemslagen voor. Ze heeft bandjes om en wiebelt zichzelf naar de andere kant van het zwembad. Heen op haar rug, terug op haar buik. Met haar hoofd in het water gaat het sneller. De tweede hobbel is genomen. Haar hoofd durft ze onder water te doen.

Ook zonder bandjes zwemt ze naar de kant. Een grote hap lucht, hoofd naar voren en wiebelend met haar benen overbrugt ze de twee meter naar de kant. Ze klimt snel uit het bad om er zonder bandjes weer in te springen. Ze heeft zichzelf uitgedaagd, grenzen verlegd en in haar eigen tempo is ze hard op haar doel afgegaan.

Deze week was de proefles van zwemmen. Er wordt ingeschat hoe watervrij een kind is en in welke groep er mag worden gestart. Met twee andere kinderen liet ze zien wat ze kon. Hoofd onder water, makkie. Zeester maken op buik en rug, kan ze. Van de kant in het water springen was de volgende opdracht. Zij mocht als derde.

Het eerste kind liet zich in de armen van zwemjuf Lisa vallen. De tweede proeflesser sprong drie centimeter verder. Vervolgens was mijn dochter aan de beurt. Lisa stond te dichtbij. Een stap naar achter vergrootte de te springen afstand. “Ga maar verder,” en weer deed ze een stap terug. “Nog verder!” De zwemjuf stond nu bijna twee meter van de kant.  Ze ging door haar knieën, keek naar de te springen afstand en zette zich af. Na de landing liet ze zich onder water uitdrijven en ze kwam bij Lisa weer boven water.

Ze mag nu in de tweede groep beginnen, de eerste groep slaat ze over. En ze heeft voor elkaar dat ze een half jaar voor ze vijf wordt al op zwemles gaat. Dromen zijn er om waar te maken en doelen om te bereiken.
image

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: