Berlaazje

In 2007 gingen we in Hilversum wonen. Het huis in Amsterdam was nog niet verkocht of we hadden al een nieuw onderkomen in de mediastad. Of dorp. Hilversum is een dorp, zo leerde ik snel. En ik woon Over ‘t Spoor, mijn buren vertelden me dat in ons huis vroeger een bakkerij was gevestigd en dat de Gooische Moordenaar ooit door de straat reed.

Later leerde ik dat het centrum het dorp was en dat heel Hilversum soms stad genoemd mag worden. En weer later dat dat toch echt niet mocht. De spatie tussen media en park is mij nog steeds een raadsel. Station Hilversum Noord heet inmiddels station Hilversum Media Park en het meest zuidelijke station is Hilversum Sportpark, waarmee het hoofdstation dus Hilversum Central Park is geworden.

Kleine spoorbomen

De huisarts begroette ons met “Welkom in ‘t Gooi.” Het gemeentehuis heet Raadhuis en is ontworpen door Dudok. De hele stad, dorp, staat vol met monumenten. In het centrum is overal eenrichtingsverkeer. Vaak klopt dat niet meer met het stratenboek of navigatie. Er is een gelijkvloerse spoorwegovergang. Dit zijn de kleine spoorbomen of de kleine bomen. In 2007 was er vlak bij het station nog een overgang. Deze was groter en heette de grote spoorbomen. Met de verbouwing van het station, de verlenging van de perrons en de fietser- en voetgangerstunnel verdween deze spoorwegovergang en bleven alleen de kleine spoorbomen over.

Berlaazje

De beurs van Berlage in Amsterdam en de Berlagevijver in Hilversum hebben allebei Berlage in de naam. Alleen wordt het anders uitgesproken. Alhoewel de vijver is vernoemd naar de beroemde architect wordt het in Hilversum uitgesproken als Berlaazjevijver. Etalage is immers ook etalaazje. Spreek Berlagevijver uit met een g en echte Hilversummers staren je eerst aan, om vervolgens te corrigeren: “Berlaazjevijver, bedoelt u dat?” Inderdaad. Die bedoel ik.

Hilversummers be like Berlaazjevijver

 

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d