4 mei – De Marinier – Baarn

Het is vier mei. Vanavond zijn we twee minuten stil. In Baarn zag ik dit monument voor de broers Van Hamel. Gerard van Hamel en Lodo van Hamel werden respectievelijk tweeëndertig en zesentwintig. Jonger dan ik nu ben.

De Marinier

Het beeld ‘De Marinier’ herinnert aan de broers Lodewijk (Lodo) en Gerard van Hamel, die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marine-officier Lodewijk was de eerste Nederlandse geheim agent die in bezet gebied ging opereren. Onder de schuilnaam Willem van Dalen kreeg hij in augustus 1940 twee opdrachten: het oprichten van spionagegroepen en het doorgeven van militaire berichten via een zender.

Lodewijk van Hamel en zijn metgezellen werden ontdekt door de Duitse bezetter, gearresteerd en veroordeeld. Op 16 juni 1941 werd hij gefusilleerd. Zijn oudere broer Gerard, die ook bij het verzetswerk betrokken was, overleefde de oorlog niet. In juli 1944 overleed hij in concentratiekamp Natzweiler.

De tekst op de plaquette van De Marinier

Pro Patria
Gerard van Hamel – 27 oct 1911 † juli 1944
Lodo van Hamel – 6 juni 1915 † 16 juni 1941

Het monument De Marinier

de-marinier-Baarn-pro-patria

Meer over De Marinier

Hier staat De Marinier (Google Maps)
De Marinier in de oorlogsmonumentendatabase
Het monument De Marinier op Wikipedia

Lees ook

4 mei 2013 – Twee minuten stilte

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: