“Wilt u deze bericht zonder een onderwerp verzenden?”

“Wilt u deze bericht zonder een onderwerp verzenden?” De taalkundige fout zorgde ervoor dat deze melding opviel. Meestal klik ik bijna blind al die bevestigingsmeldingen weg. Het is een onderdeel van het proces.

Toch viel het op dat de zin niet klopte. Deze bericht zou dit bericht moeten zijn. Dat taal evolueert is niets nieuws. Vaak zijn jongeren de aanjagers van taalveranderingen. Zo is het niet-zelfstandige bezittelijk voornaamwoord eerste persoon enkelvoud mijn of m’n. Toch zie ik overal me verschijnen.
Het tikt niet alleen sneller, als er wordt gekeken naar de tweede persoon enkelvoudsvorm van het bezittelijk voornaamwoord jouw, uw of je dan is er zelfs een soort logica in te ontdekken. Waarom zou het in de tweede persoon wel afgekort mogen worden en in de eerste niet?

De melding in Outlook viel me ineens op. Misschien staat deze fout er al jaren in. Wellicht was het ooit deze berichten. Misschien stond er eerst deze e-mail. Geen idee. Ik heb gewoon geklikt op toch verzenden, want ik snapte natuurlijk wel wat er werd bedoeld.

deze bericht

Leave a Reply

Skip to content