Kunst in de kelder van het Rijksdaggebouw

In de kelder van het Rijksdaggebouw in Berlijn staat het kunstwerk Archiv der Deutschen Abgeordenten dat herinnert aan de democratie in Duitsland. Er staan 5000 metalen dozen opgestapeld tot het plafond. Twee lange rijen vormen een gang. Ouderwetse gloeilampen geven de gang een bijzonder licht.

De dozen zijn voorzien van namen van 5000 democratisch gekozen parlementsleden tussen 1919 en 1999. De periode 1933-1945 wordt aangegeven met een zwarte doos. Er was toen geen democratisch gekozen parlement. Een aantal dozen heeft een zwarte strepen, dit zijn parlementsleden die door het NS-regime om het leven zijn gebracht.

Het kunstwerk is gemaakt door de Franse kunstenaar Christian Boltanski. Het staat in de kelder van het Reichstaggebäude als het symbolische fundament van de democratie.

Reichstag, Christian Boltanski Kunst am Bau Archiv der Deutschen Abgeordneten

Leave a Reply

Skip to content