De zorgchaos in 2015 (8)

zorgchaos 200De zorg verandert in een chaos in 2015. Onder het mom van financieel houdbaar maken van de zorg zijn er allerlei aanpassingen bedacht die zelfs op de tekentafel chaos creëerden. Dit is deel acht van blogs over de chaos in de zorg. Vandaag: de betaling van de factuur, poging drie.

In deel zeven over de zorgchaos vertelde ik over het betalen van een factuur. Begin januari was poging 1, een niet verstuurde brief van de SVB eind januari was de volgende stap.  Op 5 februari heb ik gebeld met de SVB. Vervolgens heb ik geprobeerd de factuur opnieuw te versturen, eerst door het via Mijn PGB te uploaden, dat werkte niet. Een andere mogelijkheid is dan de factuur e-mailen.

Mail afgewezen door de SVB

SVB e-mail rejected #pgbalarm
Het onduidelijke bericht van de SVB.

Op 10 februari komt er ‘s avonds een automatische mail dat mijn bericht aan de SVB van 5 februari is afgewezen. Een automatische tool heeft maar liefst vijf dagen nodig om een ingescande factuur met handtekening af te wijzen. Er staat geen reden bij, dus het is volstrekt onduidelijk wat hier is gebeurd.

Op mijn tweet hierover met de hashtag #pgbalarm kreeg ik direct reacties. Er zijn meer budgethouders en zorgverleners de dupe van de falende systemen van de SVB en van de desastreuze tunnelvisiebeslissing onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers.

De enige mogelijkheid is de factuur nog maar een keer naar de SVB sturen. Het uploaden in een tool gaat niet, want daar moeten uren in worden gevuld. De zorgovereenkomst is misschien goedgekeurd. Er wordt in die goedkeuring gesproken over de gemeente, terwijl het over de WLZ moet gaan. En die goedkeuring betreft een zorgovereenkomst met dagdelen. En dagdelen zijn tijdseenheden die de SVB niet kan verwerken in Mijn PGB. Oftewel, nog maar een keer versturen.

Zorginstelling zonder inkomsten

We hebben het trouwens over een factuur voor een kleine zorginstelling waar mijn dochter logeert. Dat is een stichting zonder dure managementlaag of andere prijzige overhead. De inkomsten worden gebruikt om kinderen te laten logeren en de huisjes zo in te richten dat gezinnen met een kind met beperking daar vakantie kunnen vieren.

De oplossing

Inmiddels is bevestigd dat het trekkingsrecht is mislukt. De kosten zijn hoger dan de besparingen. De enige oplossing is het PGB storten op de PGB-rekeningen van (vertegenwoordigers van) budgethouders. Dan kunnen facturen wel direct worden voldaan, wordt de administratie keurig bijgehouden door de budgethouders en is er een hoop rust bij budgethouders en zorgverleners.

TL;DR

Een factuur laten betalen is blijkbaar onmogelijk. Zorginstellingen wachten nog steeds op de betaling.

UPDATE

Naar aanleiding van dit blog en een tweet erover werd ik gevolgd door de SVB op Twitter. Vanmorgen kreeg ik een DM met het verzoek mijn telefoonnummer en klantnummer te sturen. Vanmiddag werd er gebeld. Ik heb de stukken naar het persoonlijke e-mailadres van een van de medewerkers gestuurd. Eveneens kon ik een wijziging in de zorgovereenkomst toesturen.

Na tien minuten werd er teruggebeld dat de betaling met spoed zou worden doorgevoerd. De eerstvolgende betaaldatum is morgen, anders wordt het maandag. Ook de wijziging in de zorgovereenkomst is doorgevoerd.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: