Welk woord hoort er niet bij?

De vraag is simpel: Welk woord hoort er niet bij? Het antwoord is ingewikkelder. Dat weerhoudt het onderwijs er niet van om maar gewoon iets fout te rekenen. Zonder interpretatie doen we kinderen tekort. Een antwoord op deze vraag is niet zomaar fout of goed.

brievenbus hoort er niet bij

Bij de inloopochtend van groep 3 liet mijn dochter me haar opgavenboek zien. Tien vragen op een pagina en telkens een woord dat anders is. Welk woord hoort er niet bij? Of dit om betekenis, woordsoort, aantal letters of nog iets anders gaat, is niet vermeld bij de oefening.

Kies zelf maar, welk woord hoort er niet bij?

  • deurraampje
  • deurkruk
  • drinkglas
  • brievenbus

Mijn dochter koos voor brievenbus. “Dat woord begint met een b,” legde ze me uit. “Maar de juf vindt dat niet goed. Een b is toch een andere letter dan een d?”
Geen speld tussen te krijgen.

Elk antwoord is goed. Zo hoort deurraampje er niet bij, dat is namelijk een verkleinwoord. Deurkruk hoort er niet bij, daar kan je niet doorheen kijken. Drinkglas hoort er niet bij, dat is geen onderdeel van een deur, en er zit geen e in dat woord. Brievenbus hoort er niet bij, dat begint met een b.

De uitleg van mijn dochter is verhelderend en logisch. Dat zou dan ook niet fout gerekend mogen worden.

Leraren met lef retweette mijn tweet hierover en dat leidde tot reacties, retweets en vindikleuks. Deze staan nu ook in onderstaande tijdlijn via Storify.

 

Leave a Reply

Skip to content