Langer wennen

Een foto van mijn dochter en een kort bericht. Ze heeft heerlijk geslapen is vrolijk opgestaan. Ze went aan haar nieuwe huis. Een dag eerder kwam ook een bericht vanuit haar nieuwe huis: Fijne moederdag.

Het is anders. Zij is daar en heeft het naar haar zin. Dat stelt gerust. Drie nachten wennen in haar tweede weekend doen haar ook echt wennen aan haar nieuwe huis. Met de gecombineerde gebaren van haar voornaam en huis geeft ze aan waar ze is.

Het gebaar voor huis staat in het plaatje. Mijn dochter doet haar gestrekte handen tegen elkaar en vormt een dak voor haar borst. Het zoldergebaar, maar dan lager. Zo gebaart zij huis. En dan twee keer tikken op zichzelf, dat heeft ze als eigen naamgebaar bedacht.

We proberen haar het verschil tussen haar thuis en haar thuis uit te leggen. Met het herhalen van het gebaar kan ze zelf ook leren het goed aan te geven. Ze communiceert steeds beter met gebaren. Vaak gebruikt ze een variant, het is haar gebarendialect. De mensen om haar heen gebruiken dan weer wel altijd de officiële gebaren.

Een groot verschil met de vroegere logeerweekenden is dat ze nu niet door ons wordt gebracht, maar wordt opgehaald. Geen verwarring met ouders die haar wegbrengen van kinderdagcentrum naar logeerlocatie. Wel direct haar begeleiders zien maakt duidelijk waar ze naartoe gaat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: