Vakantie

De regelmaat van de dag en de week zijn haar houvast. Zonder kan ook, maar dan heeft ze graag bekende mensen om zich heen. Ze woont net in haar nieuwe huis met vijf huisgenoten en minimaal twee aanwezige begeleiders en nu gaat ze op vakantie.

Zes kinderen en jongvolwassenen op vakantie naar Zeeland. Vier begeleiders zijn mee om alles in goede banen te leiden. Het moeilijk verstaanbare gedrag moet kunnen worden opgevangen. Ruimte is nodig om te spelen, recreëren en rusten.

Het bed waar mijn dochter zo aan is gehecht gaat niet mee. Ze gaat een paar nachten in een bedtent slapen. Thuis gingen we op vakantie naar een aangepast vakantiehuisje. Hooglaagbed, douchebrancard, vogelnestschommel, alle kasten die op slot kunnen, snoezelmaterialen zoals bubbellamp en projector waren dan aanwezig. Nu is ze op vakantie zonder dat materiaal.

Een aantal speelsleutels en ballen gaat mee, daar kan ze zich een hele tijd mee vermaken. Het is laagseizoen en de keuze voor accomodaties was iets groter dan in het hoogseizoen. Toch zijn er tien kamers nodig. Elke huisgenoot en elke begeleider heeft dan een eigen kamer.

De onderneming is minutieus voorbereid, medicatie en verzorgingsmateriaal en genoeg kleding gaat mee. Ik vraag of ik kan helpen en of er nog wat nodig is. “Nee hoor, we hebben alles. En anders regelen we dat,” is het antwoord van de begeleiders.

De kinderen gaan op vakantie. Mijn dochter gaat op vakantie. Dit is een groot feest. De zandbak in het vakantieoord gaat ze snel ontdekken. De zandbak die dit keer zomaar het strand kan zijn. Het grasveld om het huis, de schommel in de buurt.

Natuurlijk zijn haar zwemspullen mee. Uitbreid gaat ze laten zien dat ze met twee vleugels gewoon zelf overal heen kan zwemmen. Als ze de kans krijgt, gaat ze zelfs een begeleider meenemen om van een glijbaan af te gaan.

Diepe bewondering heb ik voor de begeleiders die besluiten dat ze op vakantie gaan. Niet denken in onmogelijkheden, wel denken in mooie momenten en het gewoon regelen. Dit zijn de echte helden, de begeleiders zet ik graag op een voetstuk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: