Sleutels

Speelsleutels, speelsleutels en speelsleutels. Een groot deel van haar speelgoed bestaat uit speelsleutels. In haar huis en thuis heeft ze er tientallen. Ze wil ze niet delen, toch vinden medebewoners haar sleutels ook leuk.

Dit lost ze op door bij ons thuis de mooiste sleutels te bewaren. Een keer per week speelt ze dan met de beste speelsleutels. Vaak zijn het drie sleutels aan een ring in felle kleuren. Een bijpassend sleutelgat is niet voorhanden. Ze rammelt, slaat ertegen, gooit ze, wisselt ze, prikt ze zacht in haar hand.

Ze vraagt met een gebaar om de sleutels. Ze beweegt dan haar arm alsof ze met een sleutelbos rammelt. Ze kan niet weg zonder minimaal een sleutelbos in haar tas te doen. Bij aankomst pakt ze als eerste haar sleutels.

Laatst bezocht ik met haar een supermarkt. Zij zat in de rolstoel. Los. De gordel was niet goed dicht. Deze rolstoel had geen blad. Een klein kind in een wandelwagen rammelde met speelsleutels. Zij keek verbaasd. Eerst gebaarde ze, vervolgens wilde ze uit de rolstoel klimmen om de sleutels op te halen. Alle speelsleutels zijn immers van haar.

Het kenmerkende gerammel is de geruststelling dat ze heerlijk aan het spelen is. Hoe meer sleutels hoe groter het feest. Als ik naast haar zit, mag ik vaak een sleutelbos even vasthouden. Of heel veel tegelijk. Verwonderd kijkt ze dan naar die grote handen met minstens tien sleutelbossen. Lang genoeg. Ze pakt ze terug.

Vallen ze op de grond omdat de hoeveelheid sleutels niet op haar schoot past, dan rammelt ze een paar sleutels om vervolgens de gevallen sleutelbos weer te herenigen met de rest van de kudde.

In haar ene hand de sleutels om met haar andere hand een sleutel te tikken. Geconcentreerd kijkt ze, luistert ze. Ze krijgt er bijkans een tabletnek van. Zittend in de groene boot op haar kamer met haar knieën overstrekt en haar benen op de rand is ze in haar element. Dat ze slechts een sok draagt deert niet. Alle aandacht gaat naar de sleutels. Tik tik, rammel rammel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: