Geen bezoek

Ze ging vorig jaar uit huis en is inmiddels gewend aan haar nieuwe woning, haar nieuwe kamer en de begeleiders. Ze is ook gewend aan het ritme van bezoek. Een avond in de week komen we langs. Ze gebaart dan al aan het eind van de middag mama en papa.

In het weekend komt ze thuis. Ze wacht al bij de deur en gebaart verwachtingsvol rijden en huis. Een gewone zaterdag voor haar: Zwemmen, lunchen met het hele gezin, spelen in haar kamer met het leukste speelgoed, lekker naar buiten en bijvoorbeeld een paar boodschappen doen bij de supermarkt.

De situatie is nu anders.

Bezoek aan cliënten
Cliënten krijgen/ontvangen in principe geen bezoek, tenzij het in het kader van de zorg noodzakelijk is. Teams stemmen dit af in overleg met verwanten, de manager en de gedragsdeskundige. Stel het bezoek aan uw familielid uit. Kijk naar wat een andere mogelijkheid voor contact is, denk bijvoorbeeld aan een videogesprek, een telefoontje, een foto/brief of een andere manier van communicatie.

Communiceren met gebaren kan ze. Een aantal basisgebaren heeft ze aangeleerd en dat is fantastisch. Videobellen lukt ook als iemand anders de telefoon vasthoudt. Foto´s bekijkt ze de hele dag. Ze heeft een fotoboek met daarop het hele gezin en bekenden. De knuffel is haar favoriet. Ze zit graag op schoot.

Geen knuffels

Rick Brink, minister van gehandicaptenzaken, vraagt ook aandacht voor deze situatie in deze oproep.

Ouders van (meervoudig) beperkte kinderen, die in een instelling wonen, kunnen tot zeker 6 april hun kind niet bezoeken. Dat geldt in dit soort gevallen ook voor broertjes en zusjes. Deze gehandicapte kinderen, worden op dit moment volledig geïsoleerd van het normale gezinsleven. Geen knuffels, geen arm om hen heen en geen leuke activiteiten. Bijkomend nadeel is ook nog dat deze groep kinderen zelf niet begrijpt wat er aan de hand is en daar heel onrustig van worden

Op bezoek gaan we dus even niet. Dat is moeilijk. Het ritme verandert. Haar omgeving is deze drie weken beperkt tot haar eigen woning en haar huisgenoten. Het is te hopen dat alles goed gaat in de groep, want ook zij zijn niet gewend om de hele dag met zijn allen thuis te zijn. We gaan nu zoeken naar de mogelijkheden die wel beschikbaar zijn.

Leave a Reply

%d bloggers like this: