Het is druk in huis

De scholen dicht, iedereen werkt thuis. Het is druk in huis. Mijn oudste dochter begrijpt het niet. Haar dagbesteding is gesloten. Met haar huisgenoten de hele dag thuis is gek. De bewoners zijn het niet gewend, het personeel is flexibel en zet alle zeilen bij.

We mogen niet meer bij haar op bezoek, alleen bij hoge uitzondering. Op de eerste dag van de lockdown was er al een incident. Al die bewoners zo dicht op elkaar is niet alledaags. De structuur en het ritme is even weg. Dat wordt wel weer gevonden, maar pas na dagen, misschien pas na weken.

School gaat door

De scholen dicht betekent niet dat school stopt. Integendeel. De scholen en docenten planden in korte tijd alles online. Elke ochtend om 9.00 uur de dagplanning, de docent beschikbaar voor vragen, een apart kanaal om in te praten met klasgenoten en gewoon de muziek aan tijdens het schoolwerk.

De taken van docent neem ik niet over. De docent is nog steeds de docent. Zij legt uit, geeft opdrachten, corrigeert en leest mee. Wel kijk ik een paar keer naar hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben. En dat hebben ze: printer installeren, laptop goed neerzetten, mijn toetsenbord afstaan aan mijn dochter en soms toch wat uitleggen. Ondertussen zoek ik naar een nieuwe baan.

Bewegen en muziek

De eetkamertafel is nu een tafeltennistafel. Buiten staat een tennispaal. Een rondje fietsen of wandelen kan prima. Wel met minimaal anderhalve meter afstand.

Overdag pianospelen mag nog steeds. Uiteraard met het silentsysteem ingeschakeld, hoofdtelefoon op en spelen maar. Muzieklessen gaan door. Lessen via beeldbellen of het doorsturen van filmpjes zorgen voor continuïteit.

Contact via beeldbellen

Mijn oudste dochter en ik zien elkaar via beeldbellen. Zij heeft dan even een halve minuut aandacht voor mij. Als ze piano hoort misschien wel een minuut. Zij speelt op haar kamer of in de tuin of het bos. Ze mag de hele dag haar handen wassen. Iets wat zij daarvoor ook al continu wilde doen. Zelf de handen inzepen en de kraan aandoen doet ze trots.

Beeldbellen met Anna Sophie
Contact via beeldbellen

De aankomende week komt ook elke dag iemand van de dagbesteding bij de woning werken. En dat is fijn voor mijn dochter en tegelijkertijd verwarrend, omdat ze mensen vaak koppelt aan plaatsen of situaties. De communicatie vanuit de zorg is uitstekend, volledig en compleet. Naast de formele communicatie via de organisatie en de managers hebben we ook direct contact met de begeleiders.

Gewend?

Echt wennen aan de situatie is lastig. Mijn dochter niet kunnen zien en knuffelen is het zwaarst. Laten we hopen dat alle maatregelen effect hebben en we snel weer als compleet gezin bijelkaar kunnen zijn.

Leave a Reply

%d bloggers like this: