Samen zijn, samen videobellen

Aan tafel eet ze een paasei, buiten speelt ze aan tafel met klei, de muziekinstrumenten rammelt ze. De dagen zonder haar zijn anders. Overgeleverd aan de grillen van een virus. Het KDC van haar staat in de NRC. Een paar kinderen mogen wel naar de dagbesteding. Dat zijn kinderen van ouders in vitale beroepen.

schommel-blauwe-bak

De begeleider appt een foto. Zij zit in haar woning aan tafel en vermaakt zich opperbest. Ze heeft net een chocolade paasei op.

Het vele buitenspelen vindt ze geweldig, de dagbestedingsbegeleiders die nu ook in het weekend meedraaien begroet ze enthousiast.

Schommelen

Ze went aan al die bedrijvigheid om haar heen. De hele dag het huis vol. Iedereen tegelijk in de tuin, met zijn allen aan tafel. Ze vraagt om haar familie, ze wil zwemmen, een rondje rijden in de auto en schommelen. Als ze een duwer vindt, schommelt ze zo lang mogelijk. De begeleiders zitten naast haar in de zandbak, dagen haar uit met kleine opdrachten of duwen haar op de schommel.

Het is alsof de dagen leger zijn, terwijl ze toch al een klein jaar uit huis is. Niet helemaal leeg. Haar broer en zus gaan nu thuis naar school. De dynamiek in huis is anders. Samen ontbijten, lunchen en dineren. De nadruk op het gezin betekent ook dat mijn oudste dochter op elk samenmoment wordt gemist.

Samen zijn, samen videobellen

“Samen zijn is samen lachen, samen huilen. Leven door dichtbij elkaar te zijn.”

Prachtig lied, maar samen zijn is nu niet mogelijk. Hoe hard ze hier ook om vraagt. Nog zeker twee weken contact via videobellen, filmpjes en foto’s. Dat is het nieuwe normaal. Samen zijn, meer dan anderhalve meter uit elkaar. Hiermee het onzichtbare virus uit haar woning en instelling houden is het doel.

Het is een rare tijd, moeilijke tijd. Toch is de techniek op dit moment een uitkomst. Nederland heeft uitstekende netwerken, overal zijn smartphones, internet en apps. De communicatie blijft overeind. Zo kunnen we toch samen zijn, samen videobellen. We leven door digitaal dichtbij elkaar te zijn.

Leave a Reply

%d bloggers like this: