Weer in de vergeten groep?

Nooit geweten dat een jaar in zes weken past. Of is het tien jaar? Een eeuwigheid is het in deze lockdown. Ik wende langzaam aan het idee een paar dagen mijn dochter niet zien. Ze is nog geen jaar uit huis. Eerder dan eigenlijk gepland. De troost dat ik haar altijd kon opzoeken was fijn. Nu lijkt ze weer in de vergeten groep te zitten.

Zes weken lockdown zijn we verder. De tijd tikt traag door, elke seconde dat ik haar niet zie duurt zeker een minuut. Soms is daar de opleving, videobellen. Hoe vaker we bellen, hoe beter ik zie dat zij last heeft van de situatie. Ook in de toegestuurde filmpjes zijn de signalen duidelijk. Natuurlijk is ze in goede handen, het zorgpersoneel verdient alle lof. Nu, vroeger en straks.

Elk gesprek gebaart ze continu mama en papa. Ik ken haar goed, herken haar gedrag, gebaren en klanken.

Vergeten groep

Ze begrijpt het niet. In de ogen van Mark Rutte en Hugo de Jonge lijkt ze niet te bestaan. Ze lijkt weer in de vergeten groep te zitten. Heeft ze het recht niet om haar ouders te zien? Heb ik het recht niet om mijn dochter te zien? Dit duurt te lang. Ook ik ben bang voor besmettingen in de zorg, tegelijkertijd ben ik bang voor de schade die ontstaat doordat zij haar ouders niet ziet.

Zien is niet eens genoeg, dan hadden we een raambezoek, afstandsvisite of hekontmoeting kunnen plannen. De stoelen staan er zelfs. Op schoot zitten, knuffelen en mijn hand pakken wil ze. En dus ga ik niet op bezoek. Anderhalve meter afstand is namelijk niet mogelijk. Hiermee de kans verkleinend dat ze het Covid-19-virus krijgt. Het is toch de angst die bepaalt.

Denk in mogelijkheden

Natuurlijk, geef geen valse hoop. Als er al een Haags lichtpuntje is, dan ligt dat verder dan de horizon. Bij kwetsbaren gaat het over ouderen, niet over kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking. Waarom hoor ik niets over scenario’s? Geef geen valse hoop, denk wel in mogelijkheden:

  • Een of twee vaste bezoekers per kind,
  • Ga alvast in volledige quarantaine,
  • Trek een beschermend pak aan,
  • Test de vaste bezoekers,
  • Pas regels voor zorgpersoneel toe op ouders.

Geef geen valse hoop, maar neem de groep kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking mee als volwaardige groep. Denk aan de impact voor kinderen als mijn dochter, voor ouders, broers, zussen, familie, begeleiders, etc. Vergeet ze niet.

Leave a Reply

%d bloggers like this: