Knuffel van Anna Sophie

In de anderhalvemetersamenleving is aanraken niet of nauwelijks mogelijk. Geen knuffel, geen felicitatiezoenen, geen schouderklopje. Huidhonger is hard op weg woord van het jaar te worden, alhoewel anderhalvemetersamenleving, raambezoek, balkonbingo, vouchervakantie en superverspreider ook meedingen. Mijn dochter heeft al jaren de oplossing om huidhonger tegen te gaan.

Haar blijdschap uit ze door geluid, gebaar en aanraking. De schaterlach, de zachte lach die begint met de bolwangen en de lange iiiii zijn het geluid. Het beste gebaar dat zij maakt is gericht op herhaling. Dit is leuk, doe nog eens. Nog een keer gebaart ze dan. In haar dialect zijn dat twee duimen tegen elkaar. De aanraking doet ze gewoon zelf. Ze knuffelt zichzelf als ze iets leuk of fijn vindt.

Dat kan iedereen. Leg je linkerhand op je rechterbovenarm, je rechterhand op je linkerbovenarm en trek je handen weer terug. Herhaal deze omhelzing. Zij doet dat al jaren. Bij het beeldbellen, bij het spelen, bij het krijgen van kaarten, bij het aan tafel gaan, bij het zelf mogen kiezen, als ze de pianomuziek hoort, bij het zelf een werkje afmaken en bij het bezoek krijgen.

Op dat laatste wachten we nu met smart. Alhoewel ze meester is in de zelfknuffel, gaat niets boven de echte knuffel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: