Lekker niet in de bus

Het uitzicht op versoepeling van de maatregelen is geconcretiseerd in de persconferentie van Mark Rutte, Hugo de Jonge en de twee gebarentolken. Per 1 juni moet een vorm van dagbesteding mogelijk zijn, per 15 juni bezoek van twee vaste bezoekers. Voor gezinnen met een kind uit huis is er nog geen uitzicht. De twee vaste bezoekers, meestal de ouders, gaan natuurlijk op bezoek. Broers en zussen wachten nog. Ondertussen gaat mijn dochter naar de dagbesteding in haar woning. Geen reistijd, niet in de bus.

De zorginstelling heeft de vastebezoekersregeling vorige week al laten ingaan. Ook hier gaat het om twee vaste bezoekers. Mijn vrouw en ik zijn uitverkoren. De andere twee kinderen hebben we nog gevraagd of zij de vaste bezoekers willen zijn. Het antwoord was helder, zij wachten nog even en gunnen hun zus het bezoek van beide ouders.

Dagbesteding in de woning

De basisschool is met halve dagen weer opgestart. Mijn jongste dochter gaat vijf middagen per week naar school. De middelbare school bereidt voor om 2 juni weer de deuren te openen. In verband met de thuissituatie en het missen van zijn zus, mag mijn zoon deze week ook al naar school. De dagbesteding voor mijn oudste dochter is alleen open voor kinderen tot en met twaalf jaar. Zij valt niet in deze groep.

Twee medebewoners mogen wel naar hun dagbesteding. Dat maakt het overdag minder druk in haar woning. Ze vermaakt zich goed. De begeleiders op de woning werken samen met de dagbestedingbegeleiders. Zij zijn geweldig. Niet te lang in de bus hoeven zitten, hiervoor niet te vroeg wakker worden en elk moment lekker naar haar eigen kamer kunnen zijn de coronavoordelen. Het normale vervoer van haar woning naar de dagbesteding duurt te lang.

Het bovenregionale vervoer mag vijf kwartier duren met incidenteel een uitloop naar anderhalf uur. De vervoerder gaat uit van anderhalf uur en daar komt regelmatig nog een kwartier bij. Zo zit ze dan drie uur per dag in de bus. Nu niet. Sinds half maart is in en rondom haar woning haar wereld.

Dagbesteding per 1 juni

Hoe de dagbesteding straks is vormgegeven is nu nog gissen. De bussen mogen niet zo vol als vroeger. Dit leidt tot meer vervoersbewegingen. Budget hiervoor is er niet. De groepen op de dagbesteding bestaan uit bewoners van verschillende huizen en kinderen die thuis wonen. Het mixen van deze kinderen is een risico. Anderhalve meter afstand bewaren van de kinderen is voor begeleiders al onmogelijk, laat staan voor de kinderen.

We wachten de plannen af. Tot die tijd geniet mijn dochter van het busloze bestaan en de dagbesteding in haar woning.

Leave a Reply

%d bloggers like this: