Smokkelknuffel

Het licht schijnt in de duisternis. Een klein lichtpuntje, een bezoek op anderhalve meter is nu toegestaan. Hoe? Geen idee. De bewoners van haar huis krijgen bezoek. Een schema is opgesteld. Hierdoor komen de ouders van de bewoners elkaar niet tegen.

Langzaam wordt van een nee, tenzij toegewerkt naar een ja, tenzij. De dagbesteding blijft voor haar nog in haar huis. Kinderen tot twaalf jaar mogen wel naar de dagbesteding. Zij is net veertien geworden.

Een stuk wandelen met haar in de wandelwagen, een of twee vaste bezoekers en maximaal een uur per week. De wandelwagen wordt buiten neergezet, met haar erin. Vervolgens neem ik (nemen wij) de wandelwagen mee Natuurlijk moet iedereen klachtenvrij zijn en zich houden aan de algemene nies-, kuch en papierenzakdoekregels. Alles op anderhalve meter afstand. Op de laatste voorwaarde na klinkt dit als de verlichting die we zoeken. Alleen, anderhalve meter begrijpt ze niet, en als ik haar zie vergeet ik hoe ver die afstand is.

Smokkelknuffel

Het duwen van de wandelwagen is op kortere afstand, duofietsen is een optie. Ook dicht bij elkaar. Kan ik haar uit de wandelwagen tillen, zodat ze tijdens de wandeling kan spelen? Dan is de afstand korter en is er ineens ruimte voor een smokkelknuffel. Of is die knuffel een geaccepteerd risico? Hou zoveel mogelijk afstand en raak elkaar slechts af en toe aan?

De nabijheid in de zorg en de ouder-kind-band is gebaat bij aanraking. Het is de anderhalve meter die een ontmoeting moeilijk maakt. Terug naar de tekentafel. Wie mag besluiten? Wat zijn de gevolgen van genomen risico’s. Gaan we op bezoek met de anderhalve meter afstand, stellen we het bezoek uit tot versoepeling van de regels aan de orde is of accepteren we de smokkelknuffel. Het licht schijnt nog steeds in de duisternis.

Update, definitie

Smokkelknuffel (de) Uitwonende kinderen tijdens een anderhalvemeterbezoek een korte knuffel geven tijdens het in- en uitklimmen van de wandelwagen of duofiets. Kan ook tussendoor als er hulp nodig is bij bijvoorbeeld het opnieuw vastmaken van de gordel of het dichtritsen van jas of vest.

Leave a Reply

%d bloggers like this: