Boekcontract?

“Kom eens langs, laten we praten over je boek,” is de samenvatting van het bericht dat ik van SAAM Uitgeverij krijg. Dus rij ik op een vrijdagmiddag hierheen. Het is een volgende stap in het uitgeven van een boek.

Zelf uitgeven of een uitgever zoeken is een belangrijke vraag. Natuurlijk kan ik alles zelf doen, maar dan toch ontbreekt het aan iets. Ik heb weinig kennis van de distributie, ben niet aangesloten bij het Centraal Boekhuis en heb in mijn netwerk te weinig aanknopingspunten om boeken aan de man te brengen. Een uitgever helpt hierbij. SAAM Uitgeverij is een uitgever op het gebied van zorg, welzijn en maatschappij. Het vinden van een uitgever is niet het einde van het boekenuitgeefproces. Nu begint het pas.

Het manuscript moet voltooid worden, gelezen, geredigeerd en nog eens herschreven. Klopt alles wat erin staat? Is er te veel herhaling? Of moeten sommige onderwerpen verder worden toegelicht? Leest het lekker? Dan heb ik het alleen nog over het manuscript. Welke titel is geschikt, hoe moet de omslag eruitzien?

De andere kant is het vermarkten van het boek. Wat is de planning, welke content is nodig om publiciteit te krijgen, wie in het netwerk kunnen we inzetten. Wie is geschikt om het voorwoord te schrijven? Is een voorwoord eigenlijk nodig?

Goed, de eerste stap is gezet. De uitgever is gevonden. Nu gaan we toewerken naar een boek dat wordt uitgegeven. Een boek over Anna Sophie. Mijn gehandicapte dochter ging vorig jaar uit huis, vervolgens kwam COVID 19 en mochten we haar maanden niet bezoeken. Door deze ervaring op papier te zetten wil ik anderen inzicht geven in hoe het is om een gehandicapte dochter te hebben die uit huis gaat wonen. Daarnaast gaat het over in contact blijven, ook als fysieke bezoeken niet zijn toegestaan.

Een boek voor andere ouders van gehandicapte kinderen die uit huis gaan. Een boek voor hun broers, zussen, ooms, tantes en andere familie en vrienden. Een boek voor de mensen in de zorg, zowel op de vloer als de beleidsmedewerkers achter hun bureau.

De eerste stap is nu het doorlezen van het contract.

Tot binnenkort. Vraag ernaar bij uw boekhandel.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: