Telefoon stuk, anders bereikbaar

Ineens doet die het niet meer. Het opstartscherm haalt die wel, maar daarna is het zwart. Leeg, niets. Tegelijkertijd is het stil, rustig zonder ping, tril, geluid. Op slag onbereikbaar. Bellen? “Dit nummer is niet bereikbaar, de eigenaar heeft geen voicemail ingesteld.” Tweet? Ik zie het niet. Appen? Goede poging, sinds zondag ben ik niet online. Wel kan ik op mijn laptop nog de appjes zien, als ik wil. Met deze vrieskou ga ik niet met mijn laptop over straat, zonder vrieskou trouwens ook niet.

De rust is er ineens, de fomo stijgt. Wat als ik nu een belangrijk bericht krijg? Ik wil inloggen in mijn mail en moet dat bevestigen op mijn telefoon. Helaas, dat gaat niet. Dan maar via een ander mailadres een code krijgen. Ook daar inloggen moet met een authenticator-app. Heb ik even niet. Via het eerste e-mailadres kan het ook. Niet handig dus om twee e-mailadressen elkaars backup te laten zijn. De simkaart doet het natuurlijk nog wel. In een la heb ik nog wat oude telefoons.

Photo Booth in the woods. Photo Booth in the woods by J.J. Toothman is licensed under CC-CC0 1.0

Het is een ritje langs geheugenlaan, Kermit, Dutchtone, Ericsson met antenne, een 3210 en een 3310. Die laatste is natuurlijk onverwoestbaar. Mijn sim haal ik uit mijn gecrashte telefoon en de 3310 blijkt niet te zijn uitgerust met een nanosimslot. Geen 3310 dus. De Galaxy van een jaar of 7 of 8 oud wordt het dan maar. Daar was wel wat mee.

Nog eens inloggen in mijn mail, bevestigen via sms werkt. Dat is het dus het voordeel van je telefoonnummer koppelen aan je e-mailadres. Op de mat ligt een factuur. Betalen kan via de bankapp. Of via een browser. Dat laatste probeer ik als eerste, maar mijn inlog kan ik alleen bevestigen met mijn bankapp. Die app installeer ik dan maar op mijn telefoon. Verifiëren met een nfc-id-kaart is nodig. Dat lukt. Zoveel ruimte heeft de telefoon niet, dus het aantal apps beperken is het handigst.

De telefoon blijft stil. Niet de hele dag appjes. Wat ik mis? Dat is de vraag. Dat ga ik pas zien als ik weer een telefoon heb waar meerdere apps op kunnen. Telegram, Signal, Twitter, Instagram. Het is eraf. De foto op de vaste plek op de hei lukt wel, maar is nu anders gekaderd. Naar de stories kan alleen als ik IG weer installeer. Vooruit, even proberen dan.

De gezichtsherkenning en vingerscan werken niet. Ontgrendelen moet met een code. Dat is een extra handeling die er nu juist voor zorgt dat de telefoon gewoon langer blijft liggen. De beltonen en meldingen blijken uit of zacht te staan. SMS komt binnen, maar zie ik pas later. Aan de beltoon moet ik wennen. Die vervang ik wel.

Whatsapp installeren kan, maar is niet handig. De backup past namelijk niet op dit toestel. Een nieuwe telefoon ga ik wel kopen, voor de oude ga ik kijken of de data er nog af te halen zijn. Een half jaar geleden maakte ik de laatste backup. Een half jaar aan foto’s en video’s weg. Of is er iets te redden?

Totdat er een nieuw apparaat is, hou ik de stilte vast. Bellen en sms’en. Dat kan ik, maar hoeft nu niet. Nog even slecht bereikbaar via de apps, nog even de rust zonder de pings. Straks ga ik de backups maar wat beter instellen. Inmiddels weet ik ook wat er met de Galaxy was. Te weinig geheugen, opslag en een batterij die ineens van 50% naar 5% kan. Met opladen ook binnen no time weer van 5% naar 50% is.

Leave a Reply

Skip to content