Photoshop. Is de stormfoto echt? #Sandy

Photoshop is geweldig. Een foto bewerken is een kunst geworden, er zijn competities met fantastische creaties. In het tijdperk van social media zijn we ramptoerist, maar wel vanuit de luie stoel. Op Facebook, Twitter en Instragram zien we foto´s van wat er gebeurt aan de andere kant van de wereld. En we geloven graag dat de foto’s de realiteit weergeven.

Deze Amerikaan is klaar voor SandyEen aantal foto’s van de orkaan/tropische storm komt regelmatig voorbij op mijn timeline. Facebook en Twitter spannen de kroon. Als er op Instagram net als op Twitter een herpublicatie (Retweet) mogelijk was, dan zou ook dat kanaal volstaan met foto’s van orkanen, wolken en Amerikanen die zich wapenen tegen de storm.

New York

De foto die ik het vaakst voorbij zag komen is het Vrijheidsbeeld met daarboven een angstaanjagend wolkendek. Op Atlantic Wire wordt aangegeven dat de wolkenlucht te zien is op een foto uit 2004 waarop een Supercell Thunderstorm is vastgelegd. De foto hieronder laat het Vrijheidsbeeld zien aan de linkerkant en het originele wolkendek aan de rechterkant.

Het Vrijheidsbeeld met de donkere lucht van orkaan Sandy en de originele foto van de wolken.

Het is natuurlijk mooie symboliek zoals het Vrijheidsbeeld de storm trotseert. Een prachtige foto en met alle berichten dat New York wordt geteisterd door Sandy zou het ook nog eens waar kunnen zijn.

Wateroverlast

De uitlopers van Sandy komen aan in Hilversum, en inmiddels staan de straten blank. Er voer net een reddingsboot door de straat. Dat klinkt minder heroïsch dan een verhaal over het Vrijheidsbeeld.
Als er een foto van is, is het waar. Toch?

Een reddingsboot vaart op een ondergelopen weg in Hilversum

Leave a Reply

Skip to content