Kerstboom

In het wild gevangen, geslacht in bijzijn van zijn familie, als een trofee mee naar huis genomen in een strak net en dan in een huis worden vereerd. Lampjes worden in de jachttrofee gehangen, en aan de meeste uitsteeksels wordt een bal gehangen. Bovenop een kroon die door de nieuwe baas piek wordt genoemd. Dat is het leven van een kerstboom.

Nodeloos worden ze bij bosjes van de plek waar ze geworteld zijn weggehaald. Een slagveld. Niet alle bomen groeien in het wild, er zijn speciale kweekgronden waar de tamme kerstbomen mogen opgroeien. Van jongs af aan zijn ze gewend dat er vanaf eind november het oorverdovende lawaai van een kettingzaag zorgt voor de uitdunning van de populatie. Later worden dan weer jonge exemplaren neergezet.

Wat de kerstboomliefhebber vindt van de kunstkerstboom

Kunstkerstbomen zijn er ook. De echte kerstboomliefhebber walgt ervan. Niet vanuit principe, wel vanuit jaloezie. De kunstkerstboomeigenaar heeft jaren geleden eenmaal de investering gedaan en zet nu elk jaar dezelfde boom op. De kleur is kerstboomgroen, de takken zien er mooi uit. En dan zijn er ook bij die dennenhout uit een spuitbus de kamer in spuiten, onwetend dat een sparrengeur beter van toepassing is.

Een echte boom, genoeg keuze?

De kerstboomliefhebber vindt een echte boom toch beter bij kerst passen, die geur is natuurlijk, elk jaar kan er een andere boom worden gekozen. Het ene jaar een grote, het volgende jaar een kleine. Het jaar daarop werd het een kneusje, want het was de laatste boom die te krijgen was. De naalden waren er bijna allemaal uitgevallen, en wat resteerde was al bijna geel.
En dan is er nog niet eens gesproken over de kluit. Een boom zonder kluit wordt symbolisch aan een kruis genageld. Waarmee de kerstboom meer bij Pasen past. Een boom met kluit kan na de kerst in de tuin worden geplant. Kan, want op driehoog zijn er niet zoveel tuinen.

De kerstboom is overal te koop

IKEA Amsterdam kerstboomactie 2012De kerstboomjager die voor de echte boom gaat kan overal terecht, van tuincentrum tot supermarkt en van straatverkoper tot IKEA. Bij dit Zweedse woonwarenhuis (in ieder geval in Amsterdam) kost een boom €20,- en krijg je er een waardebon van €19,- bij, te besteden in Januari. Een boom kost dan slechts een euro. Het meenemen van de kerstboom naar huis kan ingewikkeld zijn, de kerstboom is te groot voor de auto, past niet op de fiets en dragen is eigenlijk te zwaar. Een kerstboom laten bezorgen is natuurlijk een optie.

Het beste moment om een kunstkerstboom te kopen

Sinds een aantal jaar behoor ik bij het kunstkerstboomkamp. Alhoewel de kunstbomen ook veel te duur zijn, staat die er bij ons in huis toch. De aanschaf timen kan gunstig zijn voor de prijs. Natuurlijk koop je de boom niet in december, na de kerst zijn ze minstens de helft goedkoper. En in de zomer, dan zijn ze natuurlijk bijna gratis. Wie verkoopt er dan een kunstkerstboom in de zomer? In Amsterdam op het Waterlooplein stond er midden in de zomer een koopman. Hij had een kunstkerstboom in de aanbieding. Het was in 2003, en de boom had volgens de koopman een nieuwwaarde van zeker €150,-.

Nu mocht de kunstkerstboom weg voor slechts vijf tientjes. Dat was teveel. Wie koopt er nou een kerstboom in de zomer? Een bod van vijf euro zorgde ervoor dat ik nu weet wie er een kunstkerstboom in de zomer koopt.
De boom doet het nog uitstekend. Net als bij een echte boom vallen er wat naalden uit. En natuurlijk zorgt deze boom ervoor dat er niet nodeloos nog meer bomen worden omgehakt voor ons plezier.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: