Julianakolonne in 1945

In juli 1945 kwam een groep van achttien meisjes uit het Brabantse Raamsdonksveer in Schiedam aan. Hun burgemeester had de bevolking opgeroepen de pas bevrijde inwoners in het Westen van Nederland te helpen er weer bovenop te komen. Zij hadden daaraan gehoor gegeven en bovendien waren zij hiervoor opgeleid. bron

Julianakolonne

Uit Raamsdonksveer arriveert een Rode-Kruishulpteam van 20 meisjes en vrouwen. Een z.g. gezinshulp-colonne die hier drie maanden zal blijven. Hun leidster is mej. J.T. Ribbens. De meisjes hebben vóór hun vertrek uit Brabant prinses Juliana ontmoet en die maakte zoveel indruk dat de groep zich de Julianakolonne noemde en onder die naam in Schiedam bekend werd.

De weekkrant schreef dat de aankomst van de Julianakolonne plaatsvond in juli 1945 en dat de Julianakolonne uit achttien meisjes bestond. De Historische Vereniging Schiedam (HVS) heeft het over een aankomst in juni ’45 en vertrek in oktober ’45 en stelt het aantal leden op 20.

mej. J.T. Ribbens

Over mej. J.T Ribbens is het volgende te lezen bij de HVS:

Leidster van de zogeheten Juliana-kolonne die in juni 1945 uit Raamsdonksveer voor drie maanden in Schiedam gezinshulp kwam bieden. Ze bleef in Schiedam om te trouwen met de fotograaf A.W. Krijger en dreef met hem jarenlang de foto-zaak ‘Huize Brabant‘, een verwijzing naar vanwaar ze vandaan kwam.

Oma

Mej. J.T. Ribbens werd mevrouw J.T. Krijger-Ribbens. Zij is mijn oma.
Op de foto hieronder is ze de derde van links.

Julianakolonne, Schiedam, J.T. Ribbens

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: