We verwerkwoorden wat af

Even googelen, facebooken of whatsappen. Van merken maken we werkwoorden. Niet altijd is de merkeigenaar hier blij mee. Met googelen wordt zoeken met een zoekmachine bedoeld. Google vindt echter dat het alleen slaat op zoeken met Google. Lees dit overzicht van merken en zelfstandige naamwoorden die zijn verwerkwoord.

Googelen merk in het woordenboek Van DaleGoogle is bang voor merkverwatering. Als Google niet meer onderscheidend is als merknaam, maar een soortnaam is geworden is het lastiger om bedrijven die inbreuk maken op het merk aan te pakken. In de Van Dale is daarom het kenmerk “merk” toegevoegd. Ook Adobe heeft met Photoshop een merknaam die verwerkwoord is. Photoshoppen is het aanpassen van foto’s. Adobe stelt dat een merk geen zelfstandig naamwoord of werkwoord is.

Merknamen die soortnamen werden

Niet alleen worden merknamen werkwoorden. Merken worden ook soortnamen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Skai (van Konrad Hornschuch AG)
 • Aspirine (van Bayer)
 • Maggi (vernoemd naar Julius Maggi)
 • Nylon (van DuPont)
 • TomTom
 • Geyser en als soortnaam geiser (van Vaillant)
 • Walkman
 • Vaseline
 • Waxine (samentrekking van wax en paraffine)
 • Frisbee (van Wham-O)
 • Chocomel

Verwerkwoorden

In een radioreclame werd gesproken over nupuntenellen. Als het wordt opgeschreven staat er nu nog een door medeklinkers gekoppelde reeks van twee u’s en drie e’s. Over een tijdje is het woordbeeld wellicht bekend en wordt het gebruikt om aan te geven dat online nieuws wordt gelezen.

Toeteren noemen we ook wel claxonneren en laat Klaxon nou net autotoeters hebben geproduceerd. Iemand in de watten leggen noemen we pamperen, met een jojo spelen heet jojoën en dit werkwoord gebruiken we ook voor de gewichtsschommeling tussen diëten in. En nu het daarover gaat, we montignaccen en sonjabakkeren wat af. In het engels is kopiëren to xerox. Bellen via internet is skypen en inmiddels ook facetimen. We excellen, wordfeuden, wii’en ds’en en xboxen. Ddossen is het uitvoeren van een DDoS-aanval.

Het gebeurt niet alleen met merken. We internetten. Sms’en is de tekstversie van whatsappen. In 2002 in de Tweede Kamer wees minister Remkes een voorstel af, hij deed dat met deze verwerkwoording: “prullebakkeren.”

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: