Dertien

Terug naar dertien jaar geleden. De koninginnenacht was een dag eerder omdat Koninginnedag niet op een zondag plaatsvindt. Koninginnedag op een zaterdag, de koninginnenacht op een vrijdag. Een prima moment om ter wereld te komen als een klep in je longslagader niet goed opent.

Anna Sophie in rolstoel - fotoshoot

In een groen notitieboek hield ik bij hoe de bevalling verliep. In eerste instantie voor mijn vrouw. Dat werd na een paar dagen een dagboek gericht aan mijn dochter. Bijna tot op de minuut kan ik hiermee terughalen hoe alles ging. Het groene boek werd aangevuld met een roze boek.

De val van de roze wolk is goed terug te lezen. Ze is geboren om 18.58 uur. Vandaag wordt ze dertien. Gefeliciteerd! Een puber, lichamelijk. Verstandelijk is ze een peuter. Mijn dochter kan nu niet lezen of praten. Haar kan ik niet uitleggen hoe het ging. Misschien moet ik deze boeken anderen eens laten lezen. Daarmee kan ik ze laten ervaren hoe het is om vader van een dochter met een hartafwijking te worden.

Daarom nu even terug naar dertien jaar geleden. Een fragment uit het groene notitieboek:

28-04-2006 – 22.55
Ik kom aan bij de afdeling neonatologie. Op de deur stond intensive care. Dat deed me schrikken. Mijn spullen moesten in een kluisje en Anna Sophie lag in de hoek te wachten op papa. Voor Loes was nog steeds geen vervoer. De kindercardioloog arriveerde en heeft een echo gemaakt. Hier is hij van 23.15 tot 0.00 mee bezig geweest. Halverwege heeft hij een ander echoapparaat geregeld om alles nog beter te kunnen zien. De periferie is allemaal goed.

Er blijk een klep te zijn naar de longslagader die doet alsof die opent, maar met waarschijnlijk een membraan vastzit. De zuurstof aan de andere kant van de klep komt daar door een soort turbulentie van de andere kant. Anna Sophie huilt af en toe ondertussen. Ze knijpt wel in mijn hand en ze vindt het fijn als ik zachtjes over haar bol of arm aai. De verpleegkundige sluit twee stoffen aan voor het infuus. Een daarvan zorgt dat niet alle bloedvaten direct gaan sluiten, dit zou namelijk de situatie kunnen verergeren.

Leave a Reply

%d bloggers like this: