Gehandicapt kind uit huis: de financiële puzzel

Op kamers, uit huis. Een normale stap voor de meesten. Soms is dat anders. Ze is bijna 13. Mentaal is ze ongeveer anderhalf. Een peuter in een puberlichaam. Ze schreeuwt hard als ze haar zin niet krijgt, slaat zichzelf, elke nacht is ze wakker. Soms zelfs twee keer. Eerst went ze dagdelen in haar nieuwe huis, daarna weekenden. De financiering is nog een puzzel.

De indicatie voor haar zorg is al fors. De zorginstelling waar ze gaat wonen vindt de zorg nog zwaarder dan de huidige indicatie. Meerzorg is nodig om haar de juiste verzorging te bieden. De meerzorgindicatie die we in de thuissituatie niet hebben.

Haar wakkere nachten zijn vaak ingegeven door een goede reden: ze wil bijvoorbeeld zwemmen, een ijsje eten of televisiekijken. De continu gebroken nachtrust is zwaar. Thuis zijn wij het, de ouders, die alle extra zorg uitvoeren. De grens tussen ouder en zorgverlener is vaag.

Eerst gaat ze nog wennen. Het bed (bed, laterbed, bedacht) wordt deze week eindelijk in haar kamer geplaatst. Dan kan ze ook gaan logeren. Het tarief hiervoor is fors. Elk weekend logeren om te wennen kan niet eens betaald worden van het budget (PGB). De regeling Extra Kosten Thuis (EKT) is misschien een mogelijkheid, maar dekt niet de benodigde kosten.

nieuwe woning AS

De indicatie gaat over als ze meer dan vier nachten in de instelling is. Op de andere dagen is thuis begeleiding nodig voor haar. Zolang ze thuis woont worden begeleiders ingehuurd. Misschien dat het zorgkantoor een oplossing heeft voor de wensituatie. Opvallend is dat de zorginstelling niet heeft aangegeven wat de financiële consequenties zijn.

Op dit moment is nog onduidelijk wat de oplossing is. Een keer, misschien twee keer, in de maand logeren is financieel wel haalbaar, maar dat conflicteert met het wennen aan een nieuwe woning. Voor het wennen is behoefte aan regelmaat. Dit houdt in: elk weekend logeren.

Zaterdag viert ze Koningsdag in haar nieuwe kamer. Dan is haar bed geplaatst en krijgt ze het signaal dat ze daar straks ook gaat slapen. De eerste keer logeren is een week later als het financieel is rond te breien.


Leave a Reply

%d bloggers like this: