De lach van de begeleider

Als de drempels, doodlopende wegen, vicieuze cirkels en papieren barrières van de zorgbureaucratie zijn doorlopen verschijnt van achter de wolken ineens de zon in de vorm van de lach van de begeleider.

Bij het op bezoek gaan zien we de begeleiders. De harde werkers en vrolijke mensen. Zij die hard werken zien ons staan. De ouders hebben een belangrijke plek. We worden ontvangen met een lach. Ook in de whatsappberichten, e-mails en telefoontjes hoor en zie ik die lach.

De lach die zoveel meer zegt. De lach is niet alleen de gespreksstarter. De lach kan ook het gesprek zijn. De lach die aangeeft dat mijn dochter in goede handen is. De lach die mij het vertrouwen geeft van een veilige plek voor mijn dochter.

Niet alleen de begeleiders in haar nieuwe huis helpen mijn dochter. Ze zijn overal: thuis, in het zwembad en bij het kinderdagcentrum. Zij krijgen het voor elkaar een vlecht te maken bij mijn dochter die bijna nooit toelaat dat iemand aan haar haar zit. Allebei lachend.

De lach is het kwaliteitszegel van de betrokken begeleider. Geen zorgen over zorgen. De zorg is verzorgd. De lach die een façade van hard werken kan zijn staat ook voor het plezier in het vak. Een schaterlach, een glimlach of een twinkeling in de ogen. Het bevestigt de kunde en toewijding.

De lach die verschijnt na het verschonen van de zoveelste luier, het opnieuw wassen van haar handen als de kamerplant in een zandbak blijkt te staan en na het opnieuw borstelen van haar haar en het maken van een vlecht of paardenstaart.

De lach die haar afleidt. De lach die overgaat in een strenge blik als moeilijk verstaanbare gedrag de kop opsteekt. De lach die dan zorgt voor de mogelijkheid om terug te keren naar de rust.

De lach waaruit de (h)erkenning spreekt van de zorg die ze nodig heeft. De lach van de aanpakker. De lach na een lange nacht met onderbrekingen om te zorgen. De lach vanwege de boevenstreken van mijn dochter.

De uitvoering van de zorg is in goede handen. De lach van de begeleider spreekt. Ik lach terug. Dank je wel.

Leave a Reply

WordPress PopUp Plugin
Skip to content
%d bloggers like this: