Kamer thuis

zeeland atlas bed

In haar kamer thuis staat haar bed. Zaterdags is ze thuis en speelt ze in bed of op de bank. Of ze slaapt even. In de ochtend zwemmen is een grote inspanning. Ze voelt haar lichaam goed aan. Lichaam moe, zij slapen. Dat kan ze uitstekend in haar bed. Bij voorkeur tegen haar moeder aan.

De rest van de week is haar kamer thuis een werkkamer. Haar broer heeft er een post-it opgehangen om de kamers in huis te leren benoemen in het Spaans. Haar dormitorio is door de week el despacho.

Het bed is ook het zondagmiddagdutbed voor de andere gezinsleden. Het bed is via de zorgverzekering verkregen. Zij was drie, het bed twee meter lang en haar lengte was iets meer dan een meter. Slapend op haar buik met haar knie opgetrokken was het bed een zee aan ruimte. De reden dat toen zo’n groot bed werd aangevraagd is dat ze dan niet elke keer aan een ander bed hoefde te wennen.

Ook in haar nieuwe huis staat eenzelfde bed. Dit bed daar krijgen duurde lang. Zie ook bed, laterbed, bedacht, ingebed.

Thuiswonend zag ze overal leuk speelgoed in. Ze zorgde dat dat dan snel in haar bed werd gelegd. Dat was immers haar plek. De afwasborstel, borstel, schoenendozen en ballen werden verzameld in haar bed. Ook de geplastificeerde foto’s en tablet bracht ze elke keer weer naar haar bed.

Een jaar of tien geleden verhuisden we het bed van de eerste verdieping naar de net geplaatst zorgkamer op de begane grond. Het had heel wat voeten in aarde om deze kamer geplaatst te krijgen. Een bestemmingsplanwijziging voor het huis was nodig. Een tijdelijke wijziging van het bestemmingsplan gekoppeld aan een persoon was toen niet mogelijk. Waarschijnlijk nu nog steeds niet.

Het plaatsen van haar kamer

Het plaatsen van de kamer in de warme augustusnacht heeft de buurt wakker gehouden. De afgesloten straat voor de 200-tons-hijskraan was die nacht het grootste spektakel. De krant opende het regiokatern ermee.

Nu is de kamer kantoor en slaapkamer. Als zij er is, is het haar kamer. Dat die nu anders is ingericht, haar kledingkast is verplaatst en de tillift straks niet meer aanwezig is deert haar niet. Haar bed is nog steeds bespeel- en beslaapbaar. Haar veilige plek, haar rustplek.

Krantenartikel uit 2009 van het plaatsen van de zorgkamer

Plaatsen zorgkamer Gooi en Eemlander

Leave a Reply

%d bloggers like this: