Haar lach is haar compliment voor de zorg

Ze ziet geen nieuwsberichten. Als ze al de persconferenties zou zien van Mark Rutte en Hugo de Jonge dan begrijpt ze niet wat ze zeggen. Het zijn wel mannen in pak. De dame van bijna 14 met het verstandelijke niveau van anderhalf vindt dat reuzeinteressant.

Op de achtergrond vertaalt de gebarentolk de boodschap. Mijn dochter vindt gebaren interessant. Die kan ze zelf heel goed. Televisie, zwemmen, rijden, melk. Helpen, nog een keer, schommelen en papa. Papa betekent tegelijkertijd mama. Waarom op je kin tikken of op je wang wrijven, papa of mama, als je ook gewoon op je wang kan tikken voor beide ouders?

vlecht

Ze kijkt geen nieuws, begrijpt geen nieuws. Zij behoort tot de kwetsbaren in de samenleving. Ze doet niet mee aan het klappen voor de zorg, BN’ers interesseren haar niet, handen wassen deed ze toch al graag. Politici die over elkaar heen buitelen met flauwe clichés om stemmen te winnen gaan langs haar heen. Bedrijven die het nu moeilijk hebben, of ik die een baan zoek. Het is niet aan haar besteed. Het Zandkasteel en Nijntje zijn pas interessant.

Ze is wel dankbaar voor de zorg. Ieder moment. Zij hoeft hiervoor niet te klappen. Gewoon teruglachen. Stiekem de deur te hard dichtgooien. Samen deeg kneden voor koekjes. Op zijn kop op de bank hangen. Een bord of kopje naar de keuken brengen. Kiekeboe spelen. Aan tafel een kopje thee (ook dat gebaar kent ze) drinken met een begeleider. Met haar handen pasta eten. Stilzitten als haar haar wordt gekamd en gevlochten. Ze geniet volop.

Haar lach is haar compliment voor de zorg. Ze lacht terug naar de begeleiders. De lach heen en weer als gesprek. Hartverwarmend en oprecht.

Leave a Reply

%d bloggers like this: