Bit.ly en statistieken

Lange urls kunnen op allerlei manieren worden ingekort. Twitter gebruikt t.co, Hootsuite ow.ly en bit.ly is een veelgebruikte algemene automatische url-shortener. Een aantal van deze diensten geeft ook inzicht in de statistieken voor die link.

Lange URL

Een URL is opgebouwd uit een aantal onderdelen, gescheiden door een slash, vraagteken of hekje.

  • Een protocol, bijvoorbeeld http of ftp
  • Een gebruikersnaam en wachtwoord
  • Een domeinnaam
  • Een padnaam
  • Een query, voorafgegaan door een vraagteken
  • Een fragment, voorafgegaan door een hekje

Voor een website is de domeinnaam voldoende (marijnkrijger.nl), elk bericht heeft een eigen pad, dat komt er dan achter te staan. De URL hieronder is opgebouwd uit drie delen. Om de onderdelen duidelijk aan te geven zijn er drie kleuren gebruikt.

http://marijnkrijger.nl/2013/05/door-bezuiniging-in-2014-huisarrest-voor-mijn-dochter/

  • Http is in deze url het protocol,
  • de domeinnaam is marijnkrijger.nl en
  • het pad bestaat uit het jaar, de maand en de titel van het bericht. Allemaal voorafgegaan door een slash.

Het opnemen van deze URL in bijvoorbeeld een tweet neemt een groot deel van de beschikbare tekst in beslag. Twitter vervangt deze url daarom voor een kortere URL, een programma als Hootsuite of Tweetdeck doet dat ook. Er wordt dan respectievelijk gebruikt gemaakt van ow.ly en een zelf in te stellen shortener, bijvoorbeeld bit.ly.

Ingekort en statistieken

De bovenstaande url is ingekort tot http://bit.ly/10XMJdX Deze laat in een tweet meer ruimte over voor overige tekst. Wat ik graag wil weten is hoe vaak er op een link wordt geklikt. Dit is bij bit.ly eenvoudig te achterhalen. Zet een plus achter de hele bit.ly-link. Hieronder staat een afbeelding van een deel van deze pagina. Er is te zien dat 18 mei veertig keer geklikt was op de link. (Dit screenshot is van ongeveer een half uur na het creëren van deze verkorte link)

De link ziet er dan zo uit: http://bit.ly/10XMJdX+ Dit is de statistiekenpagina voor deze bit.ly-link. Naast informatie over wanneer de link is aangemaakt en hoe vaak erop is geklikt is ook te zien welke andere bit.ly-links verwijzen naar dezelfde bron-url.

deel van de statistiekenpagina van de bit.ly-link

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d