De lange Nederlanders in een grafiek

Nederlanders zijn lang. Soms zelfs te lang. Een Nederlandse man van 1,80 meter mag in het buitenland altijd uitleggen dat hij voor Nederlandse begrippen een dwerg is. In onderstaande grafiek wordt de gemiddelde lengte van de man in Nederland, USA, Canada, Engeland, India en de Filipijnen getoond.

lange man Nederlander langste volk

Uit deze grafiek blijkt dat de Nederlandse bijna twee koppen groter is dan de gemiddelde Amerikaan of Canadees. Maar wacht eens even, klopt deze grafiek wel? De Y-as begint by 1,50 meter. En daarnaast zijn de kleinere poppetjes ook nog eens smaller. Hierdoor lijkt het verschil met de Nederlandse man wel erg groot. Dit is liegen met statistiek. Punt elf van de lijst om statistieken te doorgronden heeft hier extra aandacht: “Klopt de grafiek?”

Hieronder staat een schets van hoe de grafiek wel klopt. De y-as begint bij 0 en de poppetjes hebben een vergelijkbare breedte. Of deze breedte overeenstemt met de werkelijkheid is natuurlijk ook de vraag. In ieder geval is de verhouding beter dan in de oorspronkelijke grafiek.

lange man Nederlander langste volk aangepast

 

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d