Een week bij de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag

blote voeten aan dek van de BrunelEen week lang was ik bij de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag om te werken in het communicatiecentrum. Webcare, korte teksten en langere artikelen. Hieronder een overzicht van deze fantastische week in het hart van de zeilwereld. 

Op Instagram en Twitter heb ik een aantal posts en stories geplaatst met de hashtag #finishthehague. De officiële hashtag van de organisatie. Dagelijks maakte ik een video van ongeveer een minuut met indrukken van die dag. Deze plaatste ik op Insta, YouTube en hier op mijn blog. De video’s zijn hier terug te vinden:

Communicatieteam

Een evenement als dit van dichtbij meemaken is bijna onbeschrijflijk. Overal zijn activiteiten, op het water, in de haven, op het strand en in de Race Village. Het verzamelen van dat wat gebeurt en dit weergeven is de opdracht.Het team bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die het evenement vastleggen in foto’s, video’s en tekst. Dit wordt geplaatst op volvooceanracedenhaag.nl, Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram geplaatst.

Mediacentrum

We zitten in het mediacentrum en kunnen vanuit hier makkelijk overal naartoe. Tenten en cabines in een U-vorm. Het strand in het midden met daarop loungebanken en strandstoelen vormen het hart van de publiciteit. De parasol biedt wat schaduw bij de dagelijkse ochtendbriefing.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 het mediacentrum naast het havenhoofd
Het mediacentrum naast het havenhoofd.

 

 

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 mediacentrum
In het mediacentrum

Schrijven

Op dag 1 is de finish van de Volvo Ocean Race en nog drie teams maken kans op de eindoverwinning. Het is ook de eerste dat dat de Race Village open is. Alles moet worden opgestart en iedereen zoekt zijn eigen rol.

Dongfeng heeft de beste keus gemaakt door langs de Nederlandse kust te zeilen. Zij winnen de leg en deze editie van de Volvo Ocean Race.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Brunel met het Mondriaanvoorzeil
De Brunel op het grote scherm in het mediacentrum
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 spannende strijd wordt bekeken in het mediacentrum
De race volgen vanuit het mediacentrum
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Dongfeng wint
Finish van Dongfeng
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 ererondje Dongfeng havenhoofd
Ererondje Dongfeng
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 allemaal het havenhoofd op, klimmen over de blokken
Vanaf het strand het havenhoofd op om Brunel te zien finishen
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Brunel wordt derde in de leg en overall
Bouwe en de Brunel finishen als derde

 

Expo in de eerste haven

Bij de expo in de eerste haven was ik met fotograaf Geert Smits. Hij is gespecialiseerd in portretten en weet het moment te vangen in een mooi beeld. De vraag was om een paar korte stukjes te schrijven om de pagina over de expo interessanter te maken. Na drie stukjes over de dag van de zeevarende (25 juni), Kaartkussens en Sailability is besloten er een artikel van te maken. Schipper van AkzoNobel Simeon Tienpont is ambassadeur van Sailability en was van plan zeker langs te gaan bij de stand.

De rondleiding voor iedereen

De gidsen leiden iedereen rond in de Race Village: jong, zeilers, VIP, niet zeilers, oud en/of bewoners. De rollators werden langzaam voortgeduwd. Van de groep ouderen die genoten van een rondleiding had het merendeel zelf gezeild. Vooral van de kinderen in de optimisten werd genoten. Lees hier hoe de Race Village voor iedereen toegankelijk was.

Bouw je bootje

Het fantastische ambacht botenbouwer krijgt alle eer bij het project Bouw je Bootje. 200 klassen in Nederland hebben een boot gebouwd. Ruim zestig van deze boten zijn onder het oog van een jury bestaande uit Nicholas Heiner, Louis Balcaen, Simeon Tienpont en Carolijn Brouwer te water gelaten. Met Edward schreef ik over dit festijn in het Beach Stadium.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Bouw je Bootjes te water
De BouwJeBootjes te water

Vragen van kindereren aan Annemieke, Carolijn en Marieke

Na de tewaterlating van de Bouwjebootjes was er een persconferentie voor kinderen. Aan de linkerkant van het podium wordt ijs uitgedeeld. Op het podium beantwoorden
Annemieke Bes van Sun Hung Kai/Scallywag,
Carolijn Brouwer van Dongfeng en
Marieke Jongens, die in de 49erFX aan de Olympische Spelen wil meedoen,  de vragen van de kinderen. Lees het hier terug.

Golf

Golf in de zee, of golf op straat. Nee, dit keer gaat het over de sport golf. Al op jonge leeftijd kan je hier mee beginnen. De NGF promoot golf bij de Volvo Ocean Race. Voor het eerst heb ik een club in mijn handen. Mijn handen vormen een eenheid. Mijn bovenlichaam moet ik draaien terwijl ik naar de bal kijk. De eerste bal vliegt fantastische weg. Ik verwacht direct sponsorcontracten voor deze mooie swing. De volgende pogingen hebben een wisselend succes. Ik maai over de bal heen, raak er een paar half en raak er ook een paar goed. Dat is best verslavend. Leuke sport. Teruglezen kan hier.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Golf
Golf. Raak! Verslavende sport.

Op de Brunel

Na de matchrace ben ik de Brunel op geweest. Dat was niet voor iedereen weggelegd. Aan het eind van de week was er natuurlijk een kans om een van de boten te bekijken tijdens de openbotendag. Ik schreef hoe ik mee was gelopen met een groep en op de juiste boot was terechtgekomen. Om niet iedereen dit inzicht te geven is het eerste deel van mijn artikel niet gepubliceerd. Daarom zet ik dat hier neer. Op de pagina van Volvo Ocean Race staat dit.

blote voeten aan dek van de Brunel
Even op de plek van Bouwe staan

Innovaties

Met Victor schrijf ik korte portretten van een aantal bedrijven in het innovatiepaviljoen. Fantastische ideeën worden hier gepresenteerd aan een groot publiek.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 innovatiepaviljoen
Het innovatiepaviljoen. Twee agenten testen een virtualrealitybril

Wylde Swan

In Pitlane komen we Toni uit Duitsland tegen. Hij heeft een shirt aan van de Wylde Swan en we vragen hem wat hij van de Volvo Ocean Race vindt. Bouwe Bekking is een voorbeeld voor hem.

Vrijwilligers

De Volvo Ocean Race in Den Haag is groots opgezet. Om alles goed te laten verlopen zijn er vrijwilligers nodig in diverse functies. Van teller tot tekstschrijver, van specialist in social media tot chauffeur en van gids tot vraagbaak. Iedereen heeft een rol. Eventmakers coördineert al deze vrijwilligers. Een aantal van hen mag op woensdag of donderdag mee op de Estrella om de matchrace  tussen Brunel en AkzoNobel (woensdag) en Pro-Amrace waarbij gasten meevaren op de wedstrijdboten (donderdag) te zien. Het artikel over vrijwilligers is hier te lezen.

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 de foto van de groep vrijwilligers wordt gemaakt
De fotografen en videograaf maken foto’s en video’s van de vrijwilligers

Meer foto’s van een week bij Volvo Ocean Race Den Haag

Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 finish strand bomvol
Nederland kantelde een beetje naar het westen omdat iedereen op het stand naar de finish van de Volvo Ocean Race stond te kijken.
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 alle optimisten verzamelen
Optimisten verzamelen na de wedstrijd
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018
Volvo Ocean Race Finish Den Haag in het Beach Stadium
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Olympiers in de optimisten
Olympiërs in de optimisten
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe surfen in de bak van optimist on tour
Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe surfen een matchrace in de bak van Optimist on Tour
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 Brunel met koning Willem-Alexander aan boord
Ja, dat is koning Willem-Alexander op de Brunel
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 uitreiking derde plaats Brunel
Brunel op het podium. Rapper’s Delight is hun opkomstmuziek
Finish Volvo Ocean Race Den Haag Scheveningen 2018 juichen voor de derde plaats Brunel
Juichen voor Brunel

Leave a Reply

Skip to content