Spraak naar tekst

Dit is een blog dat ik niet typ. Ik heb het ook niet geschreven met een pen. Ik dicteer dit in een app op mijn smartphone. Dat programma schrijft dan op wat ik net heb gezegd.

Ik kan zelfs leestekens dicteren ik kan harde enters geven. Ik kan een punt zetten door “punt” te zeggen. Punt.
Het werkt nog niet altijd even goed maar dat is niet erg. Het is interessant om op deze manier blogs te kunnen schrijven.

De praatpalen die komen eraan. De praatpalen zijn er zelfs al, zoals Alexa. Zonder scherm bloggen, dat is dan misschien de toekomst.

Ik heb het toch niet helemaal via spraak naar tekst geschreven. Redigeren heb ik nog wel op een scherm gedaan. Deze alinea heb ik wel van tevoren ingesproken.
De grote vraag is: levert dit mij wat op? Het antwoord daarop is simpel. Het levert mij wat op. Niet proberen levert namelijk minder op.

Dit werkt prima. Althans voor tekst. Een plaatje erbij te zetten? Ik weet niet hoe dat met stemcontrole werkt. Ik weet ook niet of dat zin heeft. Ik dicteer het blog, dit wordt tekst, iemand leest dit blog, of iemand laat de tekst voorlezen. Met zo’n computerstem.

Het heeft heel wat mogelijkheden en beperkingen. In mogelijkheden zit juist de grote kans. Want nieuwe mogelijkheden zijn nieuwe kansen. Nu nog uitzoeken hoe dit gebruikt kan worden bij het bloggen.

Bij interviews is het natuurlijk hartstikke handig. Om citaten erbij te zetten kan het gebruikt worden. En citaten zijn dan de letterlijke weergave. Zoals ze echt gezegd zijn. Het opnemen van colleges zorgt voor letterlijk kunnen teruglezen. De mogelijkheden zijn talrijk.

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d