Bibliotheken vs uitgevers

Veel boeken zijn beschikbaar als e-boek of luisterboek, maar deze zijn niet altijd beschikbaar in Canada. En dat zint de Canadese bibliotheken niet. In januari 2019 is een bewustwordingscampagne gestart met als doel uitgevers bewegen de e-boeken en luisterboeken voor een redelijke prijs uit te brengen. 

“Vraagt u zich af waarom u niet meer luisterboeken en e-boekens kunt lenen? De Canadese openbare bibliotheken ook.

De vraag naar luisterboeken stijgt, maar grote internationale uitgevers
maken een aantal bestsellers niet beschikbaar voor het Canadese publiek
bibliotheken, waaronder enkele prominente Canadese en inheemse titels.”

De boodschap is gericht aan de in Noord-Amerika oligopolistische uitgevers Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House en Simon & Schuster. Samen hebben zij ongeveer tweederde van de Noordamerikaanse markt voor consumentenboeken in handen.

(tekst gaat door onder de afbeeldingen)

eContentForLibraries Canada
eContentForLibraries-01
econtentforlibraries-03 not available in Canada

Hoge prijzen

Naast de slechte beschikbaarheid van populaire titels is er nog een dispuut over de prijzen en het niet in eigendom hebben van de elektronische boeken. De prijzen zijn hoger terwijl distributiekosten veel lager zijn. Een e-boek opsturen is immers simpeler.

Daarnaast mag een e-boek vaak maar een keer tegelijkertijd worden uitgeleend of moet het opnieuw worden aangekocht na een bepaalde periode of na een beperkt aantal keer uitlenen.

Hieronder het overzicht van de licentievoorwaarden (bron)

PublishereBook Pricing Model for Libraries
HachetteOne copy, one user, perpetual ownership
HarperCollinsCopies must be repurchased after 26 checkouts
MacmillanEarlier of 52 checkouts or 24 months
Penguin Random House 24 months
Simon & Schuster12 months

(tekst gaat door onder afbeelding)

eContentForLibraries Fire and Fury Michael Wolff

De grote vraag is of het publiek niet een andere manier vindt om aan de boeken te komen. Voor een e-boek hoef je immers ook niet de deur uit. Of het dan legaal of illegaal wordt gevonden is een volgende vraag. Als de opstelling van uitgevers leidt tot onbetaalde downloads snijden ze zichzelf in de vingers.

Kom, ga lezen.

Woensdag boekendag

Woensdag is boekendag. Zolang de voorraad strekt wordt op marijnkrijger.nl elke woensdag een blog over boeken geplaatst. Natuurlijk is er een link met marketing. De blogs over (marketing en) boeken zijn hier terug te vinden.

Geïnteresseerd in boeken? Breid je bibliotheek uit door hier boeken te kopen.

Woensdag is boekendag. Zolang de voorraad strekt wordt op marijnkrijger.nl elke woensdag een blog over boeken geplaatst. Natuurlijk is er een link met marketing. De blogs over (marketing en) boeken zijn hier terug te vinden.

Geïnteresseerd in boeken? Breid je bibliotheek uit door hier boeken te kopen.

Leave a Reply

WordPress PopUp Plugin
Skip to content
%d bloggers like this: