Piet Paulusma bij de Berenburgcup bij de Ulepanne

Tijdens de eerste editie van de BBcup bij de Ulepanne kwam Piet Paulusma langs. Vanaf het plaatsnaambord Balk naast de Luts presenteerde hij het weer. Dit bord stond toen nog ter hoogte van de boerderij.

Hoe leuk zou het zijn als we deze video weer kunnen opduikelen? Liberum Venti is hiervoor een zoektocht gestart. De eerste editie was in 1999-2000. Alhoewel het web al wel bestond, hoi Netscape, Altavista en Ilse, is niet alles van die tijd online geplaatst.

We moeten het dan ook doen met video. Dat is zo’n zwart ding en lijkt qua vorm op een uitvergroot casettebandje. (red: OK boomer). Geen stukjes skippen, alleen doorspoelen. Het geniale van dit systeem is dat tape een manier is om data lang op een goede manier te bewaren. We hebben dus goede hoop de video te vinden.

De zoektocht is gestart bij het team, Liberum Venti, zelf. Rudolf was lid van het eerste wedstrijdcomité, Marijn voer mee met de M.U.T.S.-en. Allebei waren ze bij het imposante Piet Paulusmamoment, maar omdat ze op dat moment op de zeilschool waren, hebben ze allebei niet de videorecorder laten opnemen.

De volgende stap in de zoektocht is contact opnemen met andere deelnemers van de eerste BBcup.

Op de avond zelf, inmiddels weten we dat het op 15 januari 2000 was, hebben alle bbcupzeilers in de Kubus het weerbericht bekeken. De TV was trouwens toen nog zo’n grote kast met een glazen beeldbuis  (red: OK Boomer).

We zoeken het weerbericht dat Piet Paulusma opnam tijdens de eerste editie van de Berenburgcup. Meerdere instructeurs herinneren dat Piet Paulusma langskwam. De meeste instructeurs gaven aan dat het in het derde wedstrijdweekend was. Dat was toen in januari. De zaterdag van dat weekend was de vijftiende.

Het weerbericht duurde een minuut, misschien iets langer. Piet sloot ook toen al af met het welbekende Oet Moarn. Een van de bbcupdeelnemers, een teamgenoot van Marijn, heeft nog spontaan tijdens de opname gevraagd wat de wind ging doen. “Hé Piet, hoe is het met de wind?”

Niet dat het in een keer goed op de band stond. Piet vertelde wat over het weer, veranderde elke keer zijn verhaal iets en uiteindelijk werden de bandjes met de koerier naar Amsterdam gestuurd. Vervolgens was het tijd voor een borrel in de Kubus. De koerier reed naar Amsterdam, daar werden de opnames bewerkt tot het weerbericht in de late editie van Hart van Nederland.

Inmiddels weten we wat de setting was en wanneer het was. De zoektocht gaat verder naar de minute of fame voor de Berenburgcup tijdens Piets weerbericht bij Hart van Nederland.

Het weerbericht hebben we gevonden! Na veel bellen, whatsappen, mailen en telegrammen hebben we resultaat. De video is gevonden. Althans, de band waarop de video staat hebben we gevonden.

We zochten de video van het weerbericht van Piet Paulusma op 15 januari 2000. Piet heeft toen met de deelnemers aan de eerste Berenburgcup het weerbericht opgenomen. Zeilteam Liberum Venti is gaan zoeken. Gewoon voor een stukje historie van de Berenburgcup en geschiedschrijving bij de Ulepanne.

Verschillende instructeurs hebben we gevraagd of zij wisten waar de video was. De bevestiging dat tijdens de eerste BBcup Piet het weerbericht kwam presenteren gaf iedereen. De datum was ook snel gevonden. Het was was namelijk de zaterdag in het derde weekend. Dat is 15 januari 2000.

Nu was het te hopen dat iemand die video nog in zijn bezit heeft. In de loop der tijd zijn veel videobanden de deur uitgegaan door de komst van de DVD, BluRay (OK, die misschien niet) en allerlei streamingdiensten.

Winnaars van de eerste BBcup

De winnaars van de eerste Berenburgcup zijn uiterst behulpzaam geweest bij het vinden van de video. Cyriel dacht de video nog wel te hebben, maar wist dat de grootouders van Hester de uitzending hadden opgenomen. Hester heeft gezocht en gevonden.

In de volgende stap zoeken we naar een digitaliseerapparaat. Wie speelt er tegenwoordig nog een video op VHS af? En is de kwaliteit nog steeds goed? Krijgen we dit wel digitaal?

We waren op zoek naar de video van het weerbericht van Piet Paulusma dat hij tijdens de eerste Berenburgcup presenteerde. Al snel kregen we de bevestiging van deelnemers van de eerste BBcup dat Piet inderdaad tijdens die editie is langsgeweest.

Het zou hebben plaatsgevonden tijdens het derde Berenburgcupweekend in januari en wel op de zaterdag. Dat is 15 januari 2000.

Piet Paulusma bij de Berenburgcup bij de Ulepanne

De beelden waren niet online te vinden. Als dat zo was, was de zoektocht misschien wel makkelijker. Uiteindelijk waren het de winnaars van de eerste editie die ons op het juiste spoor hebben gezet. En waarvan Hester nog de videoband had waarop de opname is te vinden. Haar grootouders hebben het op die avond opgenomen.

Hierna zijn we gaan zoeken naar het digitaliseren van videobanden. Dit hebben we ook voor elkaar gekregen en daarom staat nu hieronder de video van het weerbericht van 15 januari 2000. Op de achtergrond staan de deelnemers aan de allereerste editie van de Berenburgcup.

De gele shirts werden gedragen door de leiders in het klassement, Roelien stelde de belangrijkste vraag aan Piet: “Hé Piet, hoe is het met de wind?”

Kijk mee!

Berenburgcup en Piet Paulusma


Dit artikel is een combinatie van vier blogs die deels eerder zijn gepubliceerd op de site van zeilteam Liberum Venti.

Tijdens de zoektocht naar de video van Piet Paulusma bij de Berenburgcup is de website van Liberum Venti ineens offline. Een migratie van KPN naar Argeweb is niet goed uitgevoerd. De site is weggegooid. De verhalen van Liberum Venti over de Berenburgcup zijn van het web verdwenen. De overduidelijke fouten van de hostingprovider zijn niet hersteld. Daarom wordt dit verhaal hier gepubliceerd.

Leave a Reply

WordPress PopUp Plugin
Skip to content
%d bloggers like this: