De vaste lijn werkt niet meer. Zelf opgelost. #SOZK

En ineens kon er niet meer gebeld worden. Uitgaande gesprekken deden het helemaal niet, inkomende gesprekken lieten de telefoon overgaan, maar na het opnemen was er niets dan stilte.

Telefonie

Ooit was telefonie nog simpel, althans voor de gebruikers. De bakelieten telefoon hing in de gang en met een draaischijf draaide je de nummers. Voor omnummerdag 10-10-’95 bestonden telefoonnummers vaak uit minder dan 10 cijfers.

Tegenwoordig is het wat ingewikkelder. Wie neemt er nog de telefoon op? (lees ook “Ik bel je niet meer en wel hierom“) En hoeveel nummers heeft iemand tegenwoordig. Ik heb naast een mobiel en skype ook een vaste lijn. En met die vaste lijn kan ik onbeperkt naar vaste en mobiele nummers bellen. Dit heeft weer tot gevolg dat op mijn mobiele belbundel nauwelijks een beroep hoeft te worden gedaan. Dat compenseert voor de telecomprovider weer mijn dataverbruik. Ik heb nog geen datalimiet, bij de volgende keer verlengen is dat ongetwijfeld niet meer mogelijk en gezien mijn dataverbruik zit ik dan binnen vier dagen over de 1000MB.

Niet meer bellen of gebeld worden

Sinds gisteren kon ik niet meer bellen en gebeld worden op de vaste lijn. En dat is best lastig. Het heeft wel wat voordelen, zo komt er geen oproep binnen van de onbekende nummers waar een of andere loterij of prijsvraag zich vaak achter verschuilt. Er wordt ook niet gebeld door familie, bekenden en familie. Althans zo lijkt het, misschien bellen ze namelijk echt niet. Dit kan je alleen maar zeker weten door een werkende vaste lijn te hebben. In theorie zou je natuurlijk ook zelf iedereen kunnen gaan bellen en vragen of ze je hebben gebeld, maar dit is nogal arbeidsintensief.

Het probleem oplossen

Het probleem moest dus opgelost worden. Problemen met elektrische apparaten hebben vaak twee soorten oplossingen. Moeilijke en makkelijke. Met moeilijke oplossingen wordt er hulp ingeroepen van experts, worden de apparaten uit elkaar geschroefd, moeten er rare commando’s in je scherm worden ingetikt en is er gereedschap nodig waar ze bij de bouwmarkt nog nooit van hebben gehoord.

SOZK

De makkelijke oplossing kort ik graag af tot SOZK. Dit is een acroniem en betekent Stekker Op Zijn Kop. De remedie is simpel en kan in drie stappen worden beschreven.

  1. Ga naar het elektrische apparaat,
  2. Trek de stekker eruit
  3. Doe de stekker er andersom weer in

Aangezien ik had bedacht dat het aan de modem (zowel de modem als het modem mag) lag heb ik de bovenstaande drie stappen uitgevoerd met als resultaat dat ik binnen 1 minuut weer bereikbaar was.

Opgelost

Mooi, dat heb ik zelf opgelost. Ik verdenk trouwens de experts ervan dat dit SOZK altijd het eerste is wat ze proberen. Als ze vervolgens het apparaat hebben gemaakt kijken ze nog even heel moeilijk, schroeven ze voor de show toch wat open en weer dicht en vertellen met mooie woorden dat er een groot probleem was en dat het goed was dat je de expert hebt gebeld.

Leave a Reply

Skip to content