Excalibur en waarom leesvaardigheid handig kan zijn.

Excalibur is het zwaard van Uther Pendragong, de vader van Koning Arthur. Terwijl Uther op het slagveld een kleine miscalculatie maakte en roemrijk ten onder ging kon hij nog net zijn zwaard in een rots duwen.

Zijn laatste woorden waren “Dat degene die het zwaard uit de steen trekt, koning wordt van Brittanië.” Ik was er niet bij en sta niet in voor de juistheid van de quote. Uiteindelijk was het Arthur die het zwaard uit de rots trok.

Tegenwoordig zijn er op veel plaatsen zwaarden in rotsen, meestal wordt Excalibur dan ergens vermeld. Vooral in speeltuinen en pretparken wordt de mythe uitgebeeld. Ook in Sprookjeswonderland geldt dat degene die het zwaard uit de rots trekt de koning is. De kinderen uit groep 1 en 2 kunnen niet lezen en daardoor lukte het gisteren niemand het zwaard uit de rots te trekken.

Excalibur, het zwaard van Koning Arthur in Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: