De kerstboom versieren

Gisteren schreef ik al over de kerstboom. De in de zomer gekochte waterloopleinkerstboom doet het al jaren uitstekend. De boom bestaat uit een onderstel een deelbare stam en drie niveaus waaraan de takken kunnen worden bevestigd. De boom ligt het grootste gedeelte van het jaar op zolder in de doos. Bij het opzetten van de boom moeten de takjes de goede kant op worden gebogen. Het bovenste gedeelte van de deelbare boom heeft veel zijtakken. Ook deze moeten goed worden gezet.

De drie lagen takken hebben ieder een eigen kleur, de langste hebben een rood plakbandje, de middelste een groene en de kortste een zwarte. De logica ontgaat me, want door alleen naar de lengte te kijken zijn ze ook al prima uit elkaar te houden. Gisteren was het zover. De boom werd op het voetstuk geplaatst, de takken zo natuurlijk mogelijk gebogen en de boom werd in de erker neergezet. Mijn kinderen kunnen dit prima. De boom versieren kunnen ze nog beter.

De lampjes

De lampjes zijn verworden tot een kluwen. Drie stekkers steken er uit. Alle lampjes blijken het te doen. Het ontwarren van de kluwen gaat snel. Blijkbaar zijn ze vorig jaar toch keurig opgeruimd. De lampjes worden in de boom gedrapeerd. Vroeger wilde ik ze nog wel eens elk lampje aan een tak vastzetten. Het effect van de huidige drapeertechniek is hetzelfde, het in de boom gooien gaat wel een stuk sneller.

Ballen in de kerstboom

De ballen

Mijn kinderen kiezen de versierselen uit. Ze kiezen voor de rode ballen. Gelukkig, want het is de enige keus. En dan zijn er nog veel dingetjes, elfjes, hartjes, boompjes, nog meer elfjes en glitterspulletjes. De verantwoordelijkheid voor het optuigen van de kerstboom ligt bij mijn kinderen van drie en vijf. Ze zijn goed. Heel goed. De concentratie van kerstversierselen op bepaalde plekken is hoog. De achterkant van de boom blijft gevrijwaard van al teveel spullen: “Dat zie je toch niet,” zegt mijn dochter.

De kralenketting

Na een kwartier zwoegen hangt de boom vol en zijn ze tevreden. Een zilveren kralenketting maakt de kerstboom opgetuigd. Mijn oudste dochter bekijkt het resultaat en vindt de kralenketting het leukst. Het liefst zou ze die ineens uit de boom trekken. Dat de boom daarbij omvalt, vindt ze niet zo’n probleem.

Het resultaat

De boom is nu keurig opgetuigd. Op een aantal plekken is het wat drukker dan op andere plekken. Een aantal takken bezwijkt bijna onder het gewicht. Mijn kinderen vinden het een geweldige kerstboom. Ze zijn trots op het werk dat ze hebben verricht. Bijgaand een foto van een van de kerstversieringconcentraties in de boom. Het is gezellig druk.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: