Gratis cadeau. Pleonasme

Een gratis cadeau. Ik dacht dat een cadeau altijd gratis was. Blijkbaar zijn er ook niet-gratis cadeaus. Het is natuurlijk een pleonasme. De eigenschap die al in het zelfstandig naamwoord zit, wordt benadrukt.

Witte sneeuw of een mogelijke kans zijn voorbeelden van pleonasmes. Of gratis cadeau fout Nederlands is? Nee, dat niet. Het is zelfs consequent toegepast, want een van de titels waar je het cadeau bij krijgt is Groter groeien.

Gratis cadeau. Pleonasme

UPDATE 20-12-2012 15:53

Uit de reacties op Facebook:

In dit geval is het geen pleonasme maar een contradictio in terminis. Gratis betekent immers over het algemeen dat je er op een ondoorzichtige manier juist meer voor moet betalen, terwijl je er bij een cadeau van uit kunt gaan dat een ander de rekening genomen heeft.

Leave a Reply

Skip to content