CamelCase

Op het eerste gezicht hebben GroenLinks, WordPerfect, PlayStation en CompuServe weinig gemeen. Als er beter wordt gekeken naar de schrijfwijze hebben ze wel iets gemeen. De spatie is verdwenen en het tweede woord is met een hoofdletter geschreven.

De bulten van een kameel

Het aan elkaar schrijven van woorden gebeurt vaak. URLs zijn hier goede voorbeelden van. Het gebruik van hoofdletters in het midden van een woord is kenmerkend voor een groot aantal merknamen. In de informatietechnologie wordt dit eveneens regelmatig toegepast.

Aan elkaar geschreven woorden die eigenlijk los horen te staan en waarvan minimaal het tweede woord begint met een hoofdletter wordt CamelCase genoemd. Meestal hebben zowel het eerste als tweede woord een hoofdletter.

UpperCamelCases en lowerCamelCases

Er zijn twee soorten, namelijk uppers en lowers. Bij een UpperCamelCase begint het woord met een hoofdletter, bij een lowerCamelCase begint het woord met een kleine letter. De naam is afkomstig van de kamelenrug waarop twee bulten zitten, de beeldspraak voor twee hoofdletters.

Voorbeelden van UpperCamelCases zijn al in de eerste paragraaf genoemd. De lowerCamelCases zijn voornamelijk bekend van de producten van Apple: iMac, iPad, iPhone en iPod.

CamelCases en merknamen

Veel merknamen zijn samengesteld als CamelCase, ook schotse achternamen kennen dit verschijnsel (McNeill). Inmiddels wordt het ook toegepast bij woorden die niet zijn samengesteld. Een tweede of derde lettergreep wordt dan met een hoofdletter geschreven, zoals is gedaan in FireFox en UseNet.

Meer voorbeelden van CamelCases

LinkedIn, GroenLinks, eBay en MySpace hebben het wel in hun schrijfwijze, maar niet in hun logo. Organisaties en merken die wel een CamelCase in hun logo hebben: YouTube, MacBook, PricewaterhouseCoopers (heet nu pwc), QuickTime, WeCare, WordPerfect, McDonalds, MasterCard, FedEx, RadioShack, PowerPoint, PayPal, ThinkPad, ExxonMobil, DaimlerChrysler (heet nu Daimler), OpenOffice, GlaxoSmithKline, BlackBerry, LexisNexis en natuurlijk WordPress.

CamelCases in beeld

Hieronder staat een overzicht. Voor de gelegenheid heb ik mijn twitternaam ook in CamelCase geschreven.

 

CamelCase voorbeelden, @MarijnK

Leave a Reply

Skip to content