SEO, 5 tips voor meer bezoekers

SEOKeyworddensity was ooit de heilige graal om beter gevonden te worden in de organische zoekresultaten van Google. Tegenwoordig gaat het om relevante content. Hoe relevanter, hoe hoger je uiteindelijk eindigt in de zoekresultaten. Het helpt niet om zo vaak mogelijk dezelfde zoekwoorden en synoniemen ervan te plaatsen als je tekst niet leesbaar is.

Vijf SEO-tips

Hieronder staan vijf tips om je website of blog te verbeteren en meer bezoekers te krijgen.

1) Focus

Kies een thema voor je blog of site en ook voor elk artikel dat je schrijft. Baken het onderwerp af, focus je er op en schrijf erover. Mijn blog is deels een persoonlijk blog, deels een marketingblog. Onderwerpen variëren van strategie tot marketing en van PGB tot uitspraken en verhalen van mijn kinderen. De verleiding om over politiek te schrijven is altijd aanwezig. Ik beperkt dit tot af en toe een blog over de zorg en onderwijs.

2) Ontdek je talent

Schrijf je graag opiniestukken, columns of juist korte blogposts? Weet je alles van voetbal, literatuur of politiek? Of weet je juist alles van handbaldoelen, Nederlandstalige literatuur of debattechnieken? Hoe meer je weet van een onderwerp, hoe makkelijker je erover schrijft.

3) Schrijf alsof Google niet bestaat

Schrijf voor je doelgroep. En jargon is toegestaan. Natuurlijk kan je linken naar de definitie of uitleg van diverse trefwoorden. Als je al weet waarover je schrijft en voor wie je schrijft, hoef je niet alle vaktaal uit te leggen. Als professional een artikel lezen waarin alle basiskennis wordt uitgelegd is snel saai.

4) Gebruik (goede) koppen

Beschrijf in een paar woorden de inhoud van de volgende alinea of prikkel je lezer de alinea te lezen door er een vraag van te maken die je aan het einde van de alinea beantwoord. Goede koppen zorgen voor een goede scanbare tekst. Je lezers lezen namelijk niet altijd alles.

5) Hou je alinea´s kort

Natuurlijk kan een webtekst lang zijn, omdat er nou eenmaal veel informatie moet worden gedeeld. Gebruik dan witregels tussen alinea´s om de lezer een rustiger paginabeeld te geven en ervoor te zorgen dat er continu overzicht is over je tekst. Gebruik korte zinnen. Dit laatste is voor mij absoluut een aandachtspunt.

Het werkt

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig geblogd. Eerst op web-log.nl, daarna Blogspot en Blogger en op marijn23.wordpress.com. Inmiddels blog ik op MarijnKrijger.nl en worden die berichten doorgeplaatst naar WordPress en Blogspot. Ik heb mijn focus gevonden en geëxperimenteerd met verschillende teksten. Dit heb ik gecombineerd met beeld, video, infographics en tabellen. Bovenstaande vijf tips zijn slechts het topje van de ijsberg. Het toepassen van deze tips werkt.

Meer bezoekers

Ik heb mijn bezoekersaantallen zien groeien en ook het aantal reacties op mijn blog nam toe. Wat opvalt is dat veel reacties niet meer op de blog zelf worden gegeven, maar op de kanalen waarop het wordt gepromoot: Facebook, Twitter, Pinterest, Google+, LinkedIn en e-mail.

Leave a Reply

Skip to content