Helvetica of Arial? Zie jij het verschil?

So you think you can tell Arial from Helvetica_ QuizHelvetica en Arial zijn lettertypes die op elkaar lijken. Beide zijn ze afgeleid van Akzidens Grotesk. Deze laatste werd eind 19e eeuw al ontwikkeld. Helvetica is in 1957 ontwikkeld en Arial in 1982. De verschillen zijn vaak niet direct te zien. Op Ironic Sans kan er een quiz worden gedaan. Logo’s van bekende bedrijven zijn in Helvetica en Arial weergegeven. De vraag is of het originele font van het logo kan worden gespot. Bij al deze logo’s is Helvetica het originele font.

Het verschil tussen Helvetica en Arial

De meeste letters lijken op elkaar en op het eerste gezicht is het moeilijk om aan te geven wat de verschillen zijn. Helvetica is hoekiger en rechter. De bovenkant van de stok van de t is bij Helvetica recht, terwijl die bij Arial schuin is afgesneden. De uiteindes van de C zijn bij Helvetica recht afgesneden en bij Arial schuin. De hoofdletter G heeft een uitsteeksel terwijl die bij Arial uit een lijn bestaat. En ook bij de S zijn de uiteindes bij Helvetica recht en die bij Arial schuin.

Bovenstaande uitleg staat er zonder voorbeelden. Doe eerst maar eens de quiz en zoek uit of je het verschil ziet tussen Helvetica en Arial

Verschillen tussen Helvetica en Arial uitgelegd

Op I Love Typography is het verschil goed uitgelegd. Het is op die site ook mogelijk om de a’s van beide lettertypes over elkaar heen te leggen zo zijn de verschillen goed te zien.
En op deze site wordt het verschil tussen Helvetica en Arial getoond. Ook Grotesque is hier toegevoegd als referentie.
De lettertypes blijven op elkaar lijken. Google heeft Roboto ontwikkeld voor gebruik op Android. Ook dit lettertype lijkt op Helvetica.

In het CSS van deze blog is ingesteld dat Open Sans als lettertype wordt gebruikt. En dat is weer een ander lettertype.

UPDATE

Henk W. Gianotten vermeldde in de reacties hierover nog het volgende:

De oer Helvetica van Linotype is in de loop der jaren – als gevolg van o.a. de verschillende digitaliseringen van dit oorspronkelijke loodletterontwerp – sterk gewijzigd. Leken zien dat ook niet of nauwelijks maar de echte typofreak wel. Linotype gaf de Amerikaanse letterontwerper Christian Schwartz de opdracht de oorspronkelijke ontwerpen opnieuw geschikt te maken voor de huidige – op OpenType gebaseerde – techniek. Die letter kreeg een naam die refereert aan de oorspronkelijke naam. In het begin heette de Helvetica namelijk Haas Grotesk. Deze allernieuwste letter heet Neue Haas Grotesk. Beeldschoon en geweldig voor koppen maar – volgens mij – minder geschikt voor kleine lettergroottes. Daar is de Frutiger letter (o.a. In gebruik bij Randstad, NS en Schiphol) better geschikt voor.

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d