[QUIZ] Welke slagzin hoort bij welke partij?

Raadhuis HilversumBij verkiezingen worden verkiezingsposters overal opgehangen. Op de houten borden waar in de ene gemeente plakregels zijn en in de andere gemeente alles over elkaar heen wordt geplakt, achter de ramen bij huizen, op borden in de tuin, op borden die om de lantaarnpalen zijn gevouwen en op abri´s en billboards. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn er twee stromingen aan verkiezingsposters.

Persoonspromotie of partijpromotie

De eerste stroming is persoonspromotie, op de poster staan dan: het logo van de partij, een portret van het potentiële raadslid, zijn of haar naam, het nummer van de lijst en vaak ook de plek op de lijst.
De tweede stroming is partijpromotie, de onderdelen van de poster zijn dan: een korte zin, een slagzin, waarmee duidelijk wordt gemaakt waar de partij voor staat, het logo van de partij en het lijstnummer.

Een combinatie van beide stromingen komt ook wel eens voor. Bij beide soorten posters worden niet altijd alle elementen gebruikt. Zo wordt bij landelijke verkiezingen niet altijd de naam van de lijsttrekker gebruikt, het portret is herkenbaar genoeg. De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vinden deze week plaats. Vandaag was ik in Hilversum en in Apeldoorn en ik schreef een aantal van de slagzinnen op die ik tegenkwam.

Quiz, welke slagzin hoort bij welke partij?

Wie weet welke slagzin bij welke partij hoort? Hieronder staan de in Hilversum en Apeldoorn verzamelde slagzinnen in willekeurige volgorde. De antwoorden staan onderaan dit bericht.

 1. Kies [partijnaam]
 2. Zorgen voor elkaar, lagere lasten voor iedereen
 3. Géén grond voor hogere ozb-belasting
 4. Nu vooruit
 5. Vandalen moeten zelf gaan betalen
 6. Uw zorg is onze zorg
 7. Omdat je van Hilversum houdt
 8. Geloof in de samenleving
 9. Elke buurt heeft recht op een goede school
 10. Omdat je van winkelen op zondag houdt
 11. Een beetje van jezelf voor de ander

Lukt het een beetje? Hoeveel denk je er goed te hebben? Bij elke slagzin zijn meerdere partijen te verzinnen. Elke partij is een merk en bij elk merk horen associaties, waarden, oordelen en beelden. De eerste slagzin zou natuurlijk elke partij kunnen zijn. Het is een simpele oproep om op die partij te stemmen. De slagzin over winkelen op zondag kan niet bij elke partij horen. De christelijke partijen zullen het hier niet mee eens zijn.

De opmaak van de meeste posters laat ook al zien bij welke partij een poster hoort. De blauwe letters met oranje onderstreping van de VVD, het groen-zwart-wit van D’66 en de rode tomaat van de SP. (zie ook dit bericht over kleuren en verkiezingsposters)

Een aantal slagzinnen wordt landelijk gebruikt en was te zien op grote billboards langs de snelwegen. Andere slagzinnen worden alleen lokaal gebruikt. Nummer 7 is hier het beste voorbeeld, in andere gemeentes met een enkele  woonkern hoeft enkel de plaatsnaam te worden vervangen. Bij gefuseerde gemeentes gaat dit niet op. De keuze voor deze slagzin is opvallend, omdat deze partij Hilversum wil laten fuseren met andere gemeentes in ‘t Gooi.

De antwoorden, deze slagzin hoort bij deze partij

 1. Kies CDA (CDA)
 2. Zorgen voor elkaar, lagere lasten voor iedereen (SGP)
 3. Géén grond voor hogere ozb-belasting (SGP)
 4. Nu vooruit (D66)
 5. Vandalen moeten zelf gaan betalen (SGP)
 6. Uw zorg is onze zorg (ChristenUnie)
 7. Omdat je van Hilversum houdt (VVD)
 8. Geloof in de samenleving (ChristenUnie)
 9. Elke buurt heeft recht op een goede school (PvdA)
 10. Omdat je van winkelen op zondag houdt (VVD)
 11. Een beetje van jezelf voor de ander (ChristenUnie)

Hoeveel had je er in een keer goed? En hoeveel slagzinnen passen ook bij andere partijen?

tl:dr

Geef aan welke slagzin bij welke politieke partij hoort

Leave a Reply

Skip to content