Optocht Geesteren (Gld) in 1978

De_optocht_Geesteren_Gld_1978 De film van ome WillemIn Geesteren (Gld) wordt om het jaar in even jaren het Oranjefeest georganiseerd. Een onderdeel hiervan is de allegorische optocht. Ook in 1978 is dit feest georganiseerd. In de archieven kwam ik een opname van mijn vader tegen van deze optocht.

Route van de optocht in Geesteren (1978)

De opname is gemaakt tegenover de kerk aan het begin van de Pastorieweg. Eerst zijn de straatversieringen te zien van de buurt Kerkenende. Daarna komt de optocht langs. De wagens rijden eerst vanuit het oosten over de Pastorieweg naar de Dorpsstraat. Later komen ze via de Keistraat teruggereden en slaan ze rechtsaf de Pastorieweg weer op. De wagens worden voortbewogen door trekkers, auto’s of paarden. De boom naast bakkerij Greupink staat er nog.

De optocht van Geesteren in 1978

De Nederlandse vlaggen hangen uit. Tegenwoordig hangen de Geesterense vlaggen uit. Muziekvereniging Amicitia loopt mee, de drumband met een zwarte pet, witte pluim en wit overhemd, de andere muzikanten met witte overhemden en witte petten.
Er zijn veurkiekers (wagen die van de voorkant is te bekijken) en achterkiekers (wagen die van de achterkant is te bekijken). Er zijn loopgroepen. Er komt een sprookjesboek langs met spinnewiel op de wagen. De film van Ome Willem is het thema van een andere wagen. De hele optocht wordt op deze wagen “Deze vuist op deze vuist” uitgebeeld. Vader Abraham en de smurfen doen ook mee. Aan de kant genieten toeschouwers van dit spektakel. Een deel van het publiek zit op klapstoelen.

Beeld van de optocht van Geesteren in 1978

Bovenstaande beschrijving heb ik gemaakt op basis van de beelden. Of het oranjefeest toen ook in Juli werd georganiseerd weet ik niet. Misschien was het wel Augustus. Op de opname is te zien dat het heerlijke weer is. De resolutie van de opname is laag en het geluid ontbreekt. Kijk mee naar de optocht van 1978 in Geesteren (Gld).

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: