Zo herken je een fake review – let op deze 8 kenmerken

review vier sterrenPositieve reviews voor producten komen vanzelf door verwachtingen te overtreffen. Uw klanten willen graag vertellen hoe goed ze zijn geholpen en als er net een stapje extra is gezet is dat een extra motivatie om een review te schrijven op een beoordelingswebsite of de site van uw organisatie. Toch zijn niet alle reviews authentiek.

Op sites als Tweakers, Zoover, Beslist en Kieskeurig wordt kopers de gelegenheid geboden de diensten en producten te reviewen. Bij Bol.com en Amazon reviewen de klanten van die organisaties de producten. Hoe beter de reviews voor een product, hoe meer omzet. Zo simpel is het. Veel positieve beoordelingen leidt tot meer verkoop. Nederlanders zien nog liever cijfers dan geschreven beoordelingen. Een product een aantal sterren toekennen in verschillende categorieën is daarom een goede keus.

Reviews als SEO

Een geschreven review is belangrijk voor het vertrouwen van potentiële kopers en zorgt er ook voor dat het betreffende product op bepaalde termen stijgt in de zoekmachineresultaten. “Als iedereen het er over heeft, zal het wel goed zijn.”

Het is voor (web)winkels belangrijk om die reviews te verkrijgen en veel organisatie vragen hun klanten om de aankoop te beoordelen. Toch zijn niet alle reviews echt. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de fake reviews kan herkennen.

Herken de fake review

  1. De reviewer heeft nog niets anders beoordeeld. Soms is een klant zo lyrisch over een product of dienst dat hij/zij echt maar een review heeft geschreven. Klik eens op de gebruikersnaam om de geschiedenis van de reviewer te zien.
  2. De review komt vaker terug bij meerdere producten/diensten. Als iemand in twee zinnen kan zeggen dat een hotel fantastisch was en dat het restaurant zo gezellig was en dit staat bij meerdere hotels, dan is het waarschijnlijk een fake review. Of die persoon krijgt er voor betaald deze reviews te plaatsen. Klik ook hier op de gebruikersnaam om te zien of de reviews op elkaar lijken.
  3. De hele productnaam wordt gebruikt in de review. Stel dat je een laptop koopt, dan zal de echte reviewer het apparaat laptop/notebook oid noemen. De fake reviewer noemt het de SuperSmart Notebook 1600 4x power. En die term komt een paar keer terug in de review. Ideaal om hoger in de zoekresultaten te komen, maar ongeloofwaardig.
  4. Te enthousiast. Het product/dienst is gewoon te fantastisch. En dat wordt benadrukt.
  5. Bij hotels en appartementen. De echte reviews gaan over het hotel zelf. De fake reviews vooral over de activiteiten en de familiepret. Er is zelfs software om fake reviews te ontdekken.
  6. De review is te kort. “Product X is geweldig.” Waarschijnlijk is er dan ook een maximale score van vijf sterren gegeven. Goed voor het gemiddelde, maar vaak niet echt.
  7. De review is te vaag. Het is niet duidelijk dat over het product gaat en kan worden gebruikt bij alle producten, bijvoorbeeld: “Product X is geweldig, ik raad het iedereen aan. Ik ben er zo blij mee.”
  8. In een korte tijd zijn heel reviews geplaatst over bepaalde producten/productgroepen of diensten. Dat zijn meestal betaalde reviewers die alle reviews ook voorzien van de hoogste score: 5 sterren.

 

 

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: